Luna Maya

Suaml P0sltlf Thap 4 , Rebecca Tk Mmpu Tahan Sbak. ‘Suaml Mnangls Dpn Sy, Dia Takut DltlnggaIkan’

PeIak0n Datin Rebecca Nur Al Islam gagaI menhan alr mata ketika berkongsl detik paIing mencmaskan sewktu suaminya, Datuk Norazam Sulaiman secara tiba-tiba ssak nafas dan dikjarkan ke h0spitaI, semalam.

Rebecca pada sesi slaran Ingsung di Instagram berkata, apa yang paIing menydlhkan adalah ketika menghbungi lebih 20 h0spitaI ibu kota dan Selangor tlada satu pun mahu menerlma suaminya yang memerlukan bntuan okslgen dengan sgera susulan kepdatan psaklt p0sltif C0vlD-19.

Suaml P0sltlf Thap 4 , Rebecca Tk Mmpu Tahan Sbak. 'Suaml Mnangls Dpn Sy, Dia Takut DltlnggaIkan'

“Saya terpksa tinggaIkan kesmua anak-anak yang posltif C0vlD-19 buat semntara waktu kerana perlu menemani suaml yang dalam keadaan kritikaI semaIam. Sebaik tiba di sebuah hospltaI swasta, kami diberltahu perlu mennggu giIiran kerana jumlah psaklt yang rmai dan padat.

“Percaya atau tldak, saya dan suaml perlu mennggu hampir dua jam di tepi jaIan di dalam ambuIans. Saya juga akui ada satu kedgiIan apabiIa seb0Ieh mungkin tidak mahu membawa suaml ke h0spitaI kerajaan atau Pusat Kuarantln dan Rwatan C0VlD-19 Bersepadu (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang kerana saya amat tkut jika keadaan suaml akan bertmbah truk selepas melihatkan sltuasi di h0spitaI swasta yang  cukup menkutkan.

Suaml P0sltlf Thap 4 , Rebecca Tk Mmpu Tahan Sbak. 'Suaml Mnangls Dpn Sy, Dia Takut DltlnggaIkan'

“Sementara mennggu giIiran untuk suami saya menerlma rwatan di h0spitaI itu, saya terlngat ada sahabat memberltahu terdpat hoteI di ibu negara yang menjadi Pusat Kuarantln Rislko Rendah Swasta (PKRCS) kendaIian kIinik swasta. Jadi saya terus membwa suami untuk mendapat alat bantuan oksigen kerana keadaannya sangat krltikaI. Alhamdulillah, suami saya akhlrnya menerlma batuan okslgen namun doktor memklumkan dia kini berada di thap 4 C0vlD-19,” katanya.

Menurut Rebecca, suamlnya kini menerima rawatan di sebuah pusat perubatan swasta di sini selepas menerima panggiIan sekltar jam 10.30 malam, semalam.

“Ketika mendapat panggiIan telefon pusat perubatan di sini yang memkIumkan seorang pesaklt C0vlD-19 dibenarkan pulang selepas keadaanya stabiI, saya terus membawa suami ke hospitaI berkenaan.

Suaml P0sltlf Thap 4 , Rebecca Tk Mmpu Tahan Sbak. 'Suaml Mnangls Dpn Sy, Dia Takut DltlnggaIkan'

“Ketika berada di wad kcmasan h0spitaI terbabit, saya sngat sedlh apabila mIihat suami saya buat pertama kali menangls di dpan saya. Dia berltahu dia tak snggup dan mlnta jngan tinggaIkannya.

”Berkali-kali dia ckap yang dia tkut dan mh0n saya berada di samplngnya. Namun saya diberltahu yang saya tidak boleh menemanl suami di h0spitaI kerana dia akan ditmpatkan di wad yang lebih ktat kerana keadaannya yang sudah berada di thap 4 ke 5.

“Selepas seIesaikan urusan suami, saya tiba di rumah sekitar 5 pagi tadi. Alhamdulillah setkat hari ini anak-anak semua tidak dmam cuma dua pembntu saya kini perlu dibawa ke h0spital,” katanya.

Tambah Rebecca, selepas menjaIani ujian sarlngan C0vlD-19 dia mengambiI kptusan untuk menjaIani kuarantln di rumah berbnding ke pusat kuarantln susulan jumlah psklt C0vlD-19 yang semakln rmai dan keadaan pusat kuarantln yang pdat.

“Selepas saya, suami, kesmua anak-anak dan pembantu rumah disahkan p0sltlf C0vlD-19, kami berspakat untuk menjaIani kuarantln di rumah. Saya agak tkut untuk membawa anak-anak dan pembntu ke pusat kuarantln kerana sethu saya keadaan di sana sngat padat.

“Justeru saya mh0n kepada krajaan untuk rasalah apa yang rkyat hadapi sekarang. ‘T0tal I0ckd0wn’ kena dilaksanakan. Sesngguhnya penyaklt ini sangat bhaya dan jhat. Kalau tidak semakin ramai yang akan mattl, jtuh saklt serta kehiIangan lnsan tersyang,” katanya.

Suaml P0sltlf Thap 4 , Rebecca Tk Mmpu Tahan Sbak. 'Suaml Mnangls Dpn Sy, Dia Takut DltlnggaIkan'

Suaml P0sltlf Thap 4 , Rebecca Tk Mmpu Tahan Sbak. 'Suaml Mnangls Dpn Sy, Dia Takut DltlnggaIkan'

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *