Luna Maya

Alfatihah.. 21 tahun hidup bersama, suami lstri meninggal dunia selang 72 jam. Salam takziah buat keluarga

Setiap pas4ngan yang berkahwin pastinya mengharapkan j0doh mereka berkekalan di dunia sehingga ke syurga. Impian tersebut perlu disertai dengan t4nggungjawab antara suami isteri dalam melayari bahtera rumah tangga mengikut p4nduan Islam yang sebenar.

Perk0ngsian oleh Skuad Pengurusan Jen4zah – SPJ Malaysia menerusi Faceb0ok ketika menguruskan jen4zah pas4ngan suami isteri yang dij3mput ilahi selang 72 jam ternyata menjentik hatii ramai.

Kedua-duanya yag dikebumikan bersebel4han telah menjalani hidup bersama selama 21 tahun sebelum ajaI memisahkan mereka di dunia ini.

Menurutnya, tanda orang beriman jelas kelihatan ketika jen4zah si suami hendak dikaf4nkan, sekaligus membvktikan kebesaran Allah dan memberi pering4tan kepada semua yang masih hidup.

Allah memuIiakan jen4zah dari dunia lagi

Alfatihah.. 21 tahun hidup bersama, suami lstri meninggal dunia selang 72 jam. Salam takziah buat keluarga

21 tahun hidup bersama, suami isteri dij3mput Ilahi selang 72 jam, Allah S.W.T memuIiakan jen4zah ini dari dunia lagi.

24 Februari 2021 – Bilik Gerakan Skuad Pengurusan Jen4zah Malaysia (SPJM) menerima panggilan untuk memb4ntu menguruskan satu jen4zah lelaki berumur 65 tahun warga Indonesia.

Oleh kerana arwah pemegang kad permastautin tetap (MyPR), jadinya jen4zah tidak boleh dituntut sehingga selesai urusan dokumentasi dengan pihak berw4jib kemudian barulah segala urusan berkaitan pengebumi4n jen4zah dapat dilakukan.

KASIH HINGGA HUJUNG NY4WA.

Kasih isteri terhadap suaminya dibawa sampai hujung nyawa apabila dia mninggal dunia 72 jam selepas suami yang dikasihi itu pergi buat selama lamanya aklbat tekanan dar4h rendah.

Si suami mninggaI dunia pada 22 Februari 2021 di sebuah h0spital di Selangor. Manakala si isteri menghembvskan n4fas terakhir 3 hari kemudian di kediamannya di Dengkil aklbat k4nser 0tak.

PENGURUSAN JEN4ZAH

Bagaikan telah berjanji dan begitu indahnya pengaturan dari Allah S.W.T. Dialah yang maha kuasa menyatukan pas4ngan ini dengan pernik4han dan Dia jualah yang mem4tikan pas4ngan ini dan Dia jugalah yang menentukan disemadikan bersebelahan .

Seperti tidak boleh berpis4h pas4ngan ini umpama sedang menikmati perjalanan yang indah bersama. Heb4tnya perancanganMu, Ya Allah.

Jen4zah si isteri diuruskan di Dengkil dan selamat dikebvmikan di Tan4h Perkub0ran Islam di Pekan Dengkil selepas Zohor semalam (25 Februari 2021) manakala suaminya pula dikebumikan bersebelahan isterinya sebelum maghrib hari yang sama.

Semasa pr0ses kafan, sekali lagi perkara pelik berlaku..

Alfatihah.. 21 tahun hidup bersama, suami lstri meninggal dunia selang 72 jam. Salam takziah buat keluarga

T4NDA PERGINYA ORANG BERIMAN.

Alhamdulillah,kami ditugaskan untuk menguruskan jen4zah si suami di hospital. Saat melihat keadaan jen4zah yang sudah berhari-hari disimpan dalam peti sejuk mayat itu kami terkejut kerana keadaan jen4zah seperti baru meningg4l dan dahinya masih berpeluh.

May4tnya tidak keras dan tidak pula membeku, wajahnya sungguh tenang seperti sedang tidur. Kelu lidah kami sebentar melihat kebesaran yang Allah S.W.T tunjukkan.

Lalu jen4zah pun dimandi dengan segera sepertimana biasa. Tetapi, semasa proses kafan. Masya Allah! Sekali lagi perkara pelik berlaku. Dahi jen4zah ini mengeluarkan air dan kami lap air tersebut.

Semasa hendak dipakaikan wangian pada jen4zah, sekali lagi kami melihat dahi jen4zah berpeluh. Kami tutup muka arw4h dan selesailah proses mandi dan kafan. Seterusnya kami menuju ke masjid berdekatan rumah arw4h untuk solat jen4zah. Selesai tugas kami di sini dan seterusnya van masjid pula akan bawa jen4zah ke tanah perkuburan untuk dikebumikan.

Alfatihah.. 21 tahun hidup bersama, suami lstri meninggal dunia selang 72 jam. Salam takziah buat keluarga

Alfatihah.. 21 tahun hidup bersama, suami lstri meninggal dunia selang 72 jam. Salam takziah buat keluarga

Semua proses ini berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Semuanya berjalan amat mudah. Allah S.W.T telah pun memuliakan jen4zah ini di atas jasa-jasanya yang Allah S.W.T sahaja yang Maha Mengetahui.

Mengikut cerita dari anak saudara arw4h, bapa saudaranya selalu bangun di tengah malam dan bersolat tahajjud. Ditambah pula amalan-amalan lain yang tidak dapat dilihat oleh orang sekeliling semasa arw4h masih hidup, yang mana hanya Allah S.W.T sahaja yang Maha Mengetahui.

Alfatihah.. 21 tahun hidup bersama, suami lstri meninggal dunia selang 72 jam. Salam takziah buat keluarga

Wajah tenang seperti sedang tidur..

Sungguh istimewa jen4zah ini.

Mayat kebiasannya akan mengeras dan membeku. Tetapi jen4zah ini empat hari di dalam peti sejuk m4yat. Melihat dari keadaan dagingnya masih merah dan masih berpeluh. Wajahnya tenang seperti sedang tidur.

MasyaAllah, kembalilah jiwa itu dengan redha lagi diredhai dengan wajah yang senyum dan tenang.

Rasulullah SAW bersabda:

“Jagalah mayat ketika kematiannya dan perhatikanlah tiga perkara:”

i. Bila dahinya berkeringat.

ii. Air matanya berlinang.

iii. Hidungnya keluar hingus.

Maka hal tersebut penanda rahmat Allah S.W.T untuk si m4yat.

Rasulullah S.A.W bersabda :

‎إِذَا أَرَادَ اللهُ بِعَبْدِهِ خَيْرًا اسْتَعْمَلَهُ، قاَلُوُا: كَيْفَ يَسْتَعْمِلُهُ؟ قَالَ: يُوَفِّقُهُ لِعَمَلٍ صَالِحٍ قَبْلَ مَوْتِهِ.

”Apabila Allah mengh3ndaki kebaikan pada hambanya, maka Allah memanfaatkannya”. Para sahabat bertanya,”Bagaimana Allah akan memanfaatkannya?” Rasulullah menjawab,”Allah akan memberinya taufiq untuk beramal soleh sebelum dia meningg4l.” [HR Imam Ahmad, Tirmidzi]

Jom sama sama kita aminkan doa ini.

”Kami bersyukur ya Allah kerana dipilih olehmu untuk diberikan petunjuk dan hidayah. Terimalah amal kebajikan kami dan ampunkan d0sa d0sa kami Ya Allah. Semoga dengan petunjukmu dapat jadikan kami yang hina ini insan yang berguna dan dirahmati olehMu dan tempatkanlah pasangan suami isteri ini di dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh”. Aamiin Ya Rabbal Alamin.

Alhamdulillah, Syabas Skuad!

SPJM KE ARAH PENGURUSAN JEN4ZAH PATUH SYARIAH PROFFESIONAL ANTARABANGSA

Saiful Nizam

SKUAD TINDAKAN KHAS KHAS SPJM

Skuad Pengurusan Jen4zah – SPJ Malaysia

Sumber : coretannasihat.com /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *