Luna Maya

Wanita Nekad Panjat JPN Buang ‘Muhammad’ Di PangkaI Nama Anak, MenyesaI Biar Keluarga Campur Tangan Lepas Bersalin, Rupanya Ini Yg Jadi

SETIAP pasangan pastinya ada pilihan nama tersendiri untuk diberikan kepada cahaya mata mereka.

Namun lain pula ceritanya melibatkan pasangan ini apabila pilihan nama Luth Hayden untuk bayi lelaki sulung yang dilahirkan pada 23 September tahun lalu mendapat tentangan ahli keluarga.

RAKAMAN VIDEO ADA DI BAWAH SEKALI

Menurut Sherry, 24, dia dan suami Muhammad Aiman Hakim, 27, akhirnya memilih nama Muhammad Luthfi Hayden kerana enggan bertelagah dengan orang sekeliling ketika masih dalam proses berpantang.

“Jadi saya berkongsi pengalaman itu di TikTok, rupa-rupanya ramai lalui benda ni. Mereka mesej dan tanya pelbagai soalan. Ramai rupanya tak tahu nama anak boleh ditukar sebelum umur setahun. Kalau yang umur lebih setahun, saya tak tahu prosesnya,” ujar Sherry lagi.

Berbeza dengan aplikasi TikTok, video Sherry yang tular di Instagram dan Facebook bagaimanapun meraih reaksi berbeza daripada netizen yang mempersoalkan tindakan dia dan suami membuang perkataan ‘Muhammad’ pada pangkal nama anaknya.

“Selain TikTok, saya juga kongsi video di Instagram, kemudian video tu masuk juga ke Facebook. Ramai yang persoal kenapa kami buang nama Muhammad? Mereka pertikaikan keputusan kami. Mereka kata, mesti saya tak tahu nama Muhammad tu bagus, akan dipanggil lebih cepat di akhirat.

“Pada saya, ia terpulang kepada individu. Sebab saya yang lahirkan anak saya. Sesiapa saja boleh nasihat, tapi ia terpulang kepada saya dan suami. Kami potong nama Muhammad sebab tak mahu nama anak panjang. Bagi saya, ia pilihan masing-masing,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Sherry turut menitipkan pesanan kepada pasangan yang baru melahirkan cahaya mata agar tetapkan pendirian dan tidak terikut-ikut cakap orang seperti yang dilaluinya sebelum ini.

“Orang lain boleh bagi pendapat, tapi jangan harapkan pendapat itu akan diambil sebagai keputusan akhir. Berbincang dengan suami sudah memadai.

“Cuma berbeza situasi saya, masa tu saya tengah pantang, saya tak mahu gaduh-gaduh dengan sesiapa. Sebab tu saya terima cadangan orang. Waktu tu, hanya Tuhan yang tahu emosi saya.

“Saya yang kena jahit masa bersalin tapi orang lain tentukan hak atas nama anak saya. Saya kata pada suami, yang mengandung seorang, tapi balik rumah ramai pula emak.

“Tapi Alhamdulillah sekarang dah tak ada isu selepas saya tukar nama anak. Saya buat keras kepala demi yang terbaik untuk anak saya,” ujarnya.

Untuk rekod, video itu meraih lebih 100,000 tontonan di TikTok.

Antara Komen Netizen :

“dulu mase sekolah agama.. ustaz minta kalau ada anak lelaki letaklah walau sorang nama muhammad atau abdul atau ahmad..” – Medina

“Muhammad – ada keberkatan dalam nama tu, nama kekasih Allah SWT.. nama lambang jatidiri sayangnya kita kepada Rasulullah SAW, mengharapkan anak & keturunan kita mempunyai sifat & attitude hebat seperti Rasulullah SAW..” – Nuur Al Ikmal

“Sama dengan sy, arwah tanya kenapa tak letak nama Muhammad, sy kata nama Nabi Muhammad adalah suci, jangan cemari dengan panggilan tak baik, anak2 sy pun tiada nama Muhammad, tapi sentiasa ingatkan untuk selawat dan tahu tentang Nabi kesayangan kita semua, inshaAllah..” – Mayumi

Tonton Video : SILA KLIK DI SINI.

Sumber Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *