Luna Maya

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Pengawal keselamatan yang diserang ketika bertugas di kolam renang sebuah kondominium di Ipoh, Perak, dalam kejadian bulan Disember tahun lalu.

Dia telah disahkan mennggal dunia pada hari Jumaat kerana jangkitan paru-paru.

Ketua Polis Perak, Mior Faridalthrash Wahid berkata, kejadian yang dirakam dalam rakaman CCTV dan menjadi viral kembali baru-baru ini.

Ia berlaku pada 29 Disember dan polis telah memulakan siasatan di bawah Sksyen 326 Kanun Kesksaan.

Katanya susulan insiden pada 29 Dis lepas itu, polis telah membuka kertas siasatan di bawah Sksyen 326 Kanun Kesksaan.

Dan suspek telah dituduh di Mahkamah Majistret Ipoh pada 6 Jan lepas kerana mendatangkan kecederaan parah, dan kes disebut semula pada 9 Sept ini.

“Hasil siasatan mendapati kejadian berpunca daripada tindakan suspek yang tidak berpuas hati terhadap pengawal keselamatan itu.

Ia kerana cuba menghalang anak suspek daripada menggunakan kolam renang yang tidak dibuka kepada orang ramai ketika itu,” katanya pada satu kenyataan, lapor Bernama semalam.

Mior Faridalthrash berkata pengawal keselamatan itu mennggal dunia di rumahnya kelmarin.

Dan hasil bedah siasat oleh pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh mendapati punca kematian disebabkan jangkitan pada paru-paru (Sepsis).

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Mior Faridalathrash (gambar, atas) berkata ahli keluarga pengawal keselamatan berkenaan bagaimanapun tidak berpuas hati dan mendakwa punca kemaatian adalah disebabkan kejadian pukvl tahun lepas.

Lalu mereka menularkan kembali rakaman serta gambar insiden berkenaan.

“Berdasarkan perkembangan baharu ini, polis akan merujuk semula kertas siasatan terhadap kes berkenaan ke pejabat Timbalan Pendakwa Raya Perak untuk arahan lanjut,”

Katanya menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi berkaitan dengan kes tersebut.

Jelasnya, ini memandangkan kes masih dalam perbicaraan mahkamah.

Sejak kelmarin, tular dua rakaman video menunjukkan seorang lelaki yang bersama kanak-kanak bertindak menyerang pengawal keselamatan menggunakan meja hingga pengsan.

Menurut sumber sebelum ini, seorang lelaki yang tidak dikenali bersama anaknya mahu memasuki Menara Majestic Cond0minium Ipoh.

Pakcik Sekuriti yang bertugas pada waktu itu tidak membenarkan anak lelaki tersebut mandi.

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Namun lelaki tersebut berang dan marah pada pakcik sekuriti.

Kemudian lelaki ini bertindak dengan kejam menghempap pakcik sekuriti ini dengan meja yang ada di tempat kejadian.

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Lihat vide0 di bawah bagaimana tindakan lelaki yang tidak berperikemanusiaan ini menghempap pakcik sekuriti ini hingga menyebabkan sekuriti ini terjatuh dan terus koma ditempat kejadian.

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Menurut maklumat daripada ahli keluarga kepada pakcik Guard ini mengatakan dalam laman fbnya hari ini:

“Ini adalah keadaan bapa saudara saya selepas kejadian pada 28/12/2020 (Selasa) di Menara Majestic Condominium Ipoh.”

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

“Gambar-gambar dibawah ini dapat menggambarkan keadaan bapa saudara kesayangan saya dan disebabkan oleh komplikasi setelah 8 bulan dan dia meninggl pergi pagi semalam di rumahnya”

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

keadaan Pakcik yang kritikal pada waktu itu

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Berdasarkan maklumat daripada ahli keluarga, suspek atau lelaki botak yang telah menghempap pakcik guard ini masih bebas.

Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh Terkini: Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

Polis Klarifikasi Kematian Pengawal Keselamatan Sebagai Kes Bunuh

IPOH, 30 Ogos (Bernama) — Polis mengklasifikasikan semula kes seorang pengawal keselamatan yang diserang ketika sedang bertugas di kolam renang sebuah kondominium di sini Disember tahun lepas sebagai kes bunuh, selepas mangsa meninggal dunia Jumaat lepas.

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata pihaknya telah merujuk semula kes berkenaan kepada pihak pendakwa raya hari ini dengan mencadangkan pertuduhan yang lebih tinggi dikenakan kepada suspek.

“Polis mengklasifikasikan semula kes ini pada hari mangsa tersebut meninggal dunia di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan jika disabitkan kesalahan suspek boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati.

“Kes ini masih lagi menunggu arahan selanjutnya daripada pihak pendakwa raya,” katanya dalam satu kenyataan di sini malam ini.

Sabtu lepas, Mior Faridalathrash berkata susulan insiden pada 29 Dis itu, polis telah membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 326 Kanun Keseksaan, dan suspek telah dituduh di Mahkamah Majistret Ipoh pada 6 Januari lepas kerana mendatangkan kecederaan parah, dan kes akan disebut semula pada 9 Sept ini.

Katanya, hasil siasatan mendapati kejadian berpunca daripada tindakan suspek yang tidak berpuas hati terhadap pengawal keselamatan itu kerana cuba menghalang anak suspek daripada menggunakan kolam renang yang tidak dibuka kepada orang ramai ketika itu.

Bagaimanapun, beliau berkata pengawal keselamatan itu meninggal dunia di rumahnya pada Jumaat dan hasil bedah siasat oleh pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini mendapati punca kematian disebabkan jangkitan pada paru-paru (Sepsis).

Ahli keluarga pengawal keselamatan berkenaan bagaimanapun tidak berpuas hati dan mendakwa punca kematian adalah disebabkan kejadian pukul tahun lepas.

Sumber: malaysiakini, siakap keli, BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *