Luna Maya

Enam hari ejen kosmetik dilarikan ke negara seberang, Polis Thai akhirnya melakukan tindakan mengejut.

Perselisihan antara ahli sindiket dadah dipercayai menjadi punca utama seorang wanita yang merupakan ejen jualan kosmetik dilarikan sekumpulan lelaki dari kediamannya di Wakaf Bharu pada 13 September lalu.

RAKAMAN PENUH ADA DI BAWAH SEKALI

Ketika itu, bapa mangsa dan anaknya berada di dalam rumah tidak dapat berbuat apa-apa kerana salah seorang daripada suspek mengacukan pisau ke arah warga emas terbabit.

Dari maklumat kenalan mereka, wanita terbabit dipercayai dibawa lari ke sempadan negara menggunakan bot.

KOTA BHARU: Polis Thailand melancarkan operasi bagi mengesan ejen jualan kosmetik Rosnazirah Mohd Naim, 36, yang diculik sekumpulan lelaki dari kediamannya di Kampung Semat Jal, Tumpat, petang Selasa lalu.

Sumber pihak berkuasa Thailand, memaklumkan pihaknya turut membuat serbuan di sebuah rumah di pinggir Sungai Golok atau Takbai, di sini, semalam.

“Sebarang maklumat berkaitan akan disalurkan dari semasa ke semasa. Kita akan membantu mengesan mangsa yang dikatakan dibawa lari ke sini,” katanya ketika dihubungi.

Dalam kejadian jam 5.10 petang Selasa lalu, mangsa dilarikan sekumpulan lelaki dari kediamannya di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu, di sini.

Wanita itu dilarikan dengan menaiki kereta jenis Toyota Vios dan terdapat penduduk memaklumkan melihat mangsa dibawa menaiki bot ke Thailand, sebelum kereta terbabit ditemui jam 10 malam hari yang sama di Kampung Kuala Jambu.

Siasatan awal pihak polis mendapati suami mangsa dipercayai terbabit aktiviti penyeludupan dadah dan polis sudah menahan tiga individu, termasuk lelaki berkenaan dan seorang wanita berusia 35 hingga 47 tahun semalam bagi membantu siasatan.

KOTA BHARU: Polis Thailand mengedarkan foto Rosnazirah Mohd Naim, 36, ke 19 balai polis di Wilayah Narathiwat di Thailand, bagi membantu mengesan ejen kosmetik itu yang culik di Tumpat, dekat sini.

Ketua Polis Wilayah Narathiwat, Jeneral Wan Seman Wan Salleh, berkata gambar seorang lelaki yang juga suspek turut diedarkan dan usaha berkenaan dijalankan bagi membantu polis Kelantan yang mengesyaki mangsa diculik dan dilarikan ke Thailand.

“Kita kini menjalankan operasi besar-besaran bagi membantu PDRM (Polis Diraja Malaysia) mengesan ejen kosmetik itu yang diculik dari rumahnya di Kampung Semat Jal, Tumpat, pada 13 September lalu.

“Operasi mengesan mangsa itu digerakkan sejurus pihaknya menerima gambar mangsa dan juga seorang suspek yang dipercayai antara individu yang terbabit menculik wanita itu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Wan Seman berkata, operasi mengesan mangsa dilakukan dengan pantas atas hubungan baik dengan polis Kelantan dan kerjasama rentas sempadan selama ini.

Beliau berkata, beberapa siri serbuan dijalankan di hotel, stor simpanan barang dan rumah kediaman, namun masih gagal menemukan mangsa.

“Polis Thailand juga memaklumkan mengenai kes itu di balai polis bersempadan dengan Kelantan iaitu di Balai Polis Sungai Golok, Waeng, Takbai dan Buketa supaya melipat gandakan usaha.

“Operasi ini juga membabitkan Unit Risikan Thailand yang kini masih menjalankan usaha mengesan,” katanya menambah gambar mangsa dan suspek turut diedarkan ke sempadan Wilayah Pattani dan Songkhla.

Dalam kejadian 13 September lalu, seorang wanita berusia 36 tahun yang juga ejen kosmetik diculik beberapa lelaki dari rumahnya di Kampung Semat Jal, Tumpat kira-kira pukul 5.10 petang.

Mangsa disyaki dilarikan ke negara jiran melalui pangkalan haram di Kuala Jambu, Tumpat susulan penemuan kereta yang digunakan suspek.

Tonton Video Kejadian :

Sumber BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *