Luna Maya

Staff Jabatan Laut buat claim OT palsu RM670.51, didakwa di Mahkamah

Seorang kakitangan Jabatan Laut Malaysia (JLM) Wilayah Selatan didakwa di Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini atas dua pertuduhan membuat tuntutan palsu kerja lebih masa dan elaun perjalanan berjumlah RM670.51, dua tahun lalu.

RAKAMAN VIDEO ADA DI BAWAH SEKALI

Tertuduh, Hazreen Mohd, 40, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan itu dibaca terhadapnya di hadapan Hakim Datuk Ahmad Kamal Arifin Ismail.

Mengikut pertuduhan, Hazreen Mohd selaku Pembantu Laut Gred A22 (memangku) dengan niat telah memperdayakan majikannya dengan satu dokumen tuntutan bayaran lebih masa bagi April 2020 berjumlah RM359.41.

Pegawai Pendakwa SPRM, Ikhwan Ihsan Jalaludin berkata, kesalahan di bawah seksyen itu tidak boleh dijamin, tetapi mencadangkan jaminan RM10,000 sekiranya mahkamah membenarkannya diikat jamin.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam pula, memohon mahkamah mengurangkan jumlah itu dengan alasan dia hanya menerima separuh gaji dan digantung tugas bermula hari ini.

Selain menyara isterinya yang tidak bekerja, dia juga perlu menanggung dua anak yang masih bersekolah dan seorang lagi anak yang masih kecil.

“Saya juga menyara isteri yang tidak bekerja dan tiga anak yang mana dua masih bersekolah, serta seorang masih kecil.

“Bapa saya juga baru meninggal dunia pada Mei lalu dan kini saya menanggung beban hutangnya, selain saya masih tinggal bersama ibu kerana emosi terganggu,” katanya yang sudah berkhidmat selama sembilan tahun di jabatan tersebut.

Hakim kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin warga tempatan dan mengarahkan pasportnya perlu diserahkan kepada mahkamah sehingga kes selesai.

Mahkamah menetapkan sebutan semula kes pada 29 September depan untuk serahan dokumen dan lantikan peguam.

Sumber TR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *