Luna Maya

Video: Pemain bola kebangsaan antara warga Afghan maut jatuh dari pesawat

Berita warga Afghanistan yang maut selepas jatuh dari kapal terbang AS ketika ia berlepas dari lapangan terbang Kabul baru-baru ini tidak sekadar mengerikan, bahkan tragis.

Menurut agensi berita antarabangsa, salah seorang daripada individu yang maut itu ialah anggota skuad bola sepak kebangsaan Afghanistan.

RAKAMAN VIDEO DI BAWAH SEKALI

Memetik agensi berita negara itu Reuters melaporkan, Zaki Anwari berpaut pada badan pesawat udara tentera AS berkenaan dalam usahanya melarikan diri dari negara bergolak itu.

Bagaimanapun dia terjatuh kemudiannya. Tidak dapat dipastikan pada ketinggian berapa Zaki terlepas dari pegangannya dalam kejadian pada 16 Ogos lalu itu.

Kematian pemain bola sepak itu turut disahkan Suruhanjaya Sukan Afghanistan. Dia dikatakan berusia 19 tahun.

Taliban kini menguasai sepenuhnya Afghanistan selepas mereka menguasai Kabul pada 15 Ogos. Kumpulan terbabit sebelum itu sudah mengepung ibu negara Afghanistan itu dan hanya menunggu arahan daripada pemimpin tertinggi mereka untuk masuk.

Presiden Ashraf Ghani yang dilantik mengetuai kerajaan negara berkenaan sejak 29 Sept 2014 melarikan diri ke luar negara sebelum Taliban menguasai Kabul.

Ashraf, 72, merupakan seorang pensyarah universiti di AS sebelum pulang dan terlibat dalam politik serta memenangi pilihan raya Afghanistan.

Dunia dikejutkan dengan klip video yang tular memaparkan ramai warga Afghanistan bertumpu di Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai dalam usaha mereka melarikan diri sejurus selepas Taliban secara rasmi menawan negara berkenaan.

Puluhan orang dilihat mengejar pesawat tentera udara AS yang bergerak untuk berlepas, dengan sesetengahnya berpaut pada bahagian luar kapal terbang berkenaan.

Sejurus selepas berada di udara beberapa orang kelihatan terjatuh.

Agensi berita antarabangsa juga melaporkan tentera AS menemui beberapa bahagian anggota badan manusia pada bahagian roda pendaratan kapal terbang.

Terdahulu tular di laman sosial rakyat Afghan berpaut pada kapal terbang dan jatuh dari pesawat.

RAKAMAN SEMUA VIDEO DI BAWAH SEKALI


Dah tak boleh fikir apa agaknya rakyat Afghanistan akibat ketakutan yang melampau.

Sampai sanggup berpaut di luar kapal terbang macam filem Hollywood.

Agensi media, Askava telah melaporkan tiga orang menemui ajal dipercayai melayang jatuh dari ketinggian ratus kaki di udara setelah ketika kapal terbang itu berlepas dari Lapangan Terbang Kabul.

Sebelum ni puluhan ribu rakyat telah meninggalkan kawasan kediaman dan melarikan diri setelah Taliban menakluk beberapa ibu kota di Afghanistan.

Media barat melaporkan Taliban yang bersikap agak agresif  ini membuatkan rakyat tertekan dan segera mahu meninggalkan Afghanistan dengan lari ke negara-negara jiran.

Perhatian, ini adalah kata-kata dari media barat, kita hanya boleh baca, nak percaya tu jauh sekali. Okay jom sambung baca dan lihat video.

Lebih parah apabila tentera AS yang membantu tentera Afghanistan selama ini melawan Taliban, telah mengundurkan diri lebih awal dari yang dijangkakan. Sebanyak 90 peratus tentera AS telah dibawa pulang pada Julai yang lalu.

Hal ini membantu Taliban untuk menguasai keseluruhan Afghanistan dengan lebih mudah. Ini adalah kejayaan yang ditunggu-tunggu oleh pihak pemberontak setelah mereka digulingkan oleh pimpinan AS pada tahun 2001.

Tonton video semua di bawah ini :

Cuba berpaut

 

Penampakan tubuh manusia yang jatuh dari kapal terbang :

 

Rakyat menyaksikan rakan mereka jatuh :

 

Sumber: MalaysiaKini, Ohmymedia & Twitter @AsvakaNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *