Luna Maya

Ditahan kembali atas dkwaan membnuh, Netizen terkejut bila polis dedah rekod lampau pelaku

Lelaki yang mencederakan pengawal keselamatan, Ismail Ahmad dalam kejadian di Bukit Bayan, Sungai Petani pada 4 Ogos lalu dihadapkan ke mahkamah sekali lagi atas tuduhan membunuh, hari ini.

Menurutnya seorang daripada suspek yang ditahan mempunyai pelbagai rekod jenayah lampau melibatkan kes jenayah dan dadah.

Mahkamah kemudian menetapkan 5 Oktober depan sebagai tarikh sebutan semula sementara menunggu laporan bedah siasat dan kimia.

Semalam, tertuduh yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan mengaku bersalah kerana mendatangkan kecederaan kepada mangsa.

Pengakuan tersebut dibuat di hadapan hakim yang kemudian menetapkan 29 Ogos depan sebagai tarikh jatuh hukum sementara menunggu laporan perubatan mangsa.

Media semalam melaporkan mangsa tetak telah meninggal dunia di hospital.

MANGSA KES TETAK DI BUKIT BANYAN, ISMAIL BIN AHMAD MENINGGAL DUNIA !

Pengawal keselamatan yang cedera dilibas pada kepala dan tangan kiri menggunakan pedang dalam kejadian di Bukit Banyan, Sungai Petani pada Khamis lalu dilaporkan meninggal dunia.

Menurut laporan BH Online, mangsa Ismail Ahmad menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), kira-kira jam 6 petang semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan mengesahkan kematian mangsa yang berusia 58 tahun itu namun enggan mengulas lanjut kerana kes masih dalam siasatan.

Hari ini, seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Sungai Petani atas pertuduhan mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan (KK) kerana mendatangkan kecederaan menggunakan sebilah pedang terhadap mangsa.

Tertuduh, R Subramaniam mengaku bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Roslan Hamid sebelum mahkamah menetapkan 29 Ogos depan untuk tarikh jatuh hukum.

Selain itu, tertuduh yang berusia 41 tahun diikat jamin RM12,000 dengan seorang penjamin selain perlu melapor diri setiap awal bulan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Muda sehingga kes selesai.

Malah difahamkan, kematian mangsa yang juga seorang pengawal keselamatan itu akan menyebabkan kes berkenaan kemungkinan bakal dipinda mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Terdahulu, Allahyarham Ismail dikatakan menegur tertuduh yang dilihat menunggang motosikal secara berbahaya di kawasan tapak projek sebelum berlaku pertengkaran.

Tertuduh kemudian beredar sebelum ‘membawa’ dua rakan dan melibas sebilah pedang terhadap mangsa sehingga terpaksa dikejarkan ke hospital.

Sumber: Harian Metro (Izad Thaqif Hassan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *