Luna Maya

“Selagi bateri ini tidak mati, selagi itu saya bernafas.”- Jantung Bob Lokman tinggal 10 peratus

Umum sedia maklum bahawa pelakon, Bob Lokman menghidap beberapa penyakit iaitu jantung, masalah paru-paru dan buah pinggang dan terpaksa dikejarkan sekali lagi ke Unit Rawatan Rapi (ICU) pada awal April lalu.

Terkini, pelakon berusia 58 tahun itu memaklumkan tahap penggunaan jantungnya kini hanya tinggal sepuluh peratus sahaja.

Menurut laporan Utusan Malaysia, Bob atau nama sebenarnya Mohd. Hakim Lokman hanya bergantung nyawa pada jantung kombinasi bateri iaitu alat bantuan jantung, Implantable Automatic Cardioverter Defibrilator (IADC).

Pada masa yang sama, Bob yang juga seorang penulis lirik memaklumkan dirinya tetap mencari kesempatan untuk menjadi lebih baik selagi dirinya masih bernyawa.

Mengulas lanjut mengenai kesihatan, , selain bergantung kepada ubat-ubatan hospital, dia perlu menjalani rawatan susulan setiap tiga bulan sekali bagi tujuan pemantauan.

“Rawatan susulan di hospital untuk berjumpa doktor memang ada iaitu tiga bulan sekali. Jantung ini seperti bateri, walau setiap hari cas pun, makin lama makin kurang juga.

“Itulah, kita boleh jangka apa, ia sentiasa berjalan dan bergerak. Badan pula gemuk, banyak yang tidak sihat. Jantung tidak kuat, namun perlu banyak juga menggunakan jantung.

Maklum Bob, jantung bateri itu perlu senantiasa dipakai baik sewaktu tidur, makan dan buang air.

Dikesempatan itu, selebriti kelahiran Kubang Kerian itu sempat meluahkan kesyukuran dan hanya berserah sepenuhnya kepada kekuasaan Yang Maha Esa terhadap dirinya.

Untuk makluman, penulis lagu rock berjudul Isabella itu menerima rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar, Kedah, sejak 1 Oktober tahun lalu, berikutan jantung pada bahagian atas tidak berfungsi dengan baik.

Sumber: Utusan Malaysia (Fathullah Abu Bakar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *