Luna Maya

Video: First Time Tengok, LeIaki Brjaya Rakam Permulaan ‘Hujung’ Pelangi Depan Rumah

Pelangi sememangnya salah satu daripada fenomena alam yang sangat indah. Ia timbul hasil daripada pembiasan dan pantulan cahaya matahari.

Ia adalah fenomena alam yang terjadi ketika cahaya matahari mengenai butiran-butiran air. Dan cahaya matahari itu dibias sehingga memunculkan spektrum warna-warna yang berbeda.

RAKAMAN VIDEO DI BAWAH SEKALI

Kebiasaannya, kita dapat melihat bentuk pelangi dalam keadaan lingkaran yang separuh sahaja. Disebabkan itu juga, mungkin ramai yang tertanya-tanya dan ingin tahu di manakah hujung ‘kaki’ pelangi tersebut.fFenomena pelangi biasanya muncul ketika sesudah hujan. Pelangi, adalah salah satu fenomena di langit yang paling sering ditemui.

Ada ke yang pernah tengok hujung pelangi depan-depan mata sendiri? Kalau ada, korang sememangnya sangat bertuah kerana bukan mudah untuk ‘menemui’ keindahan itu.

Sama bertuahnya dengan seorang lelaki dari Indonesia ini yang sempat merakam hujung pelangi.

Video yang dimuatnaik di TikTok itu menyaksikan bahawa hujung pelangi tersebut berada betul-betul di jalan berhampiran kawasan perumahannya.

Dengan hujan yang renyai, dapat dilihat ‘hamparan’ pelangi di langit itu berakhir pada jalan tersebut.

Lelaki yang merakam video itu kedengarannya sangat teruja dan kagum melihat hujung pelangi itu.Menjengah ke ruangan komen, ramai yang juga turut teruja kerana pertama kali melihatnya.

Mengapa pelangi melengkung

Pelangi berbentuk seperti kurva kerana kita hanya melihat setengah lingkaran dari cahaya yang dipantulkan oleh butiran air. Titik tengah dari lingkaran pelangi disebut dengan titik antisolar yang merupakan titik yang tepat berlawananan dengan matahari.

Video ini berjaya mendapat perhatian netizen

Pelangi terlihat hanya seperti setengah lingkaran karena setengah lingkaran cahaya lainnya sudah menabrak dengan rata sehingga nampak tidak ada pelangi.

Namun, jika Anda berada di tempat yang sangat tinggi, Anda mungkin boleh melihat matahari berbentuk lingkaran sempurna. Contohnya ketika Anda sedang berada di pesawat, atau berada di pinggir tebing yang tinggi sekali

Tonton Video Di Bawah :

 

Sumber: TikTok iri_b1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *