Luna Maya

VIDEO: Dah mcm dalam filem, org jttuh dari langit stelah berpaut pd kapal terbang utk lari dari TaLlbaann

Angkara ketakutan yang melampau keganasan yg berlaku, rakyat Afghanistan dipercayai sanggup membahayakan diri sendiri dengan berpaut pada kapal terbang milik tentera Amerika Syarikat (AS) yang sedang bergerak.

Mereka dilihat terdesak mahu meninggalkan Afghanistan dengan kadar segera.

RAKAMAN SEMUA VIDEO DI BAWAH SEKALI


Dah tak boleh fikir apa agaknya rakyat Afghanistan akibat ketakutan yang melampau.

Sampai sanggup berpaut di luar kapal terbang macam filem Hollywood.

Agensi media, Askava telah melaporkan tiga orang menemui ajal dipercayai melayang jatuh dari ketinggian ratus kaki di udara setelah ketika kapal terbang itu berlepas dari Lapangan Terbang Kabul.

 

Sebelum ni puluhan ribu rakyat telah meninggalkan kawasan kediaman dan melarikan diri setelah Taliban menakluk beberapa ibu kota di Afghanistan.

Media barat melaporkan Taliban yang bersikap agak agresif  ini membuatkan rakyat tertekan dan segera mahu meninggalkan Afghanistan dengan lari ke negara-negara jiran.

Perhatian, ini adalah kata-kata dari media barat, kita hanya boleh baca, nak percaya tu jauh sekali. Okay jom sambung baca dan lihat video.

Lebih parah apabila tentera AS yang membantu tentera Afghanistan selama ini melawan Taliban, telah mengundurkan diri lebih awal dari yang dijangkakan. Sebanyak 90 peratus tentera AS telah dibawa pulang pada Julai yang lalu.

Hal ini membantu Taliban untuk menguasai keseluruhan Afghanistan dengan lebih mudah. Ini adalah kejayaan yang ditunggu-tunggu oleh pihak pemberontak setelah mereka digulingkan oleh pimpinan AS pada tahun 2001.

Tonton video semua di bawah ini :

Cuba berpaut

 

Penampakan tubuh manusia yang jatuh dari kapal terbang :

 

Rakyat menyaksikan rakan mereka jatuh :

 

Sumber: Ohmymedia & Twitter @AsvakaNews

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *