Luna Maya

Remaja yg hilang di Kulai dijumpai di Kelantan dipercayai dirogoI lelaki Rohingya

Johor Bahru: Remaja autistik yang hilang selepas keluar dari rumah keluarga di Bandar Putra, Kulai, sejak Sabtu lalu ditemukan di Tanah Merah, Kelantan, petang kelmarin.

RAKAMAN PENUH ADA DI BAWAH SEKALI

Bapa tirinya, Mohd Azmi Abdullah, 40, berkata Nur Elyana Adryna Abdul Rahim, 16, ditemukan dengan selamat, namun sedikit kurus dan masih trauma.

 

Nur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt Menyedihkan

Nur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt MenyedihkanNur Elyana yg Dilaporkan Hilang di Kulai, Rupanya Dibawa Lari ke Kelantan, Keadaan Sgt Menyedihkan

“Polis ada memaklumkan individu yang bertindak membawa kakak dari Johor hingga ke Kelantan sudah ditangkap dan siasatan sedang dilakukan. Namun polis tidak memberi sebarang maklumat lanjut,” katanya.

Terdahulu, Nur Elyana keluar sendirian tanpa membawa dokumen pengenalan diri ketika dia terlelap, manakala isterinya keluar bekerja.

Menurut Mohd Azmi, anak kedua dari tiga beradik itu tidak mempunyai kawan kerana sifatnya yang pendiam.

“Dia pernah hilang setahun lalu, tetapi dalam tempoh waktu sekejap sahaja dan pulang semula sebelum waktu malam.

“Apa yang membimbangkan kami adalah pada malam hari dia tidak pulang, saya dapat satu pesanan melalui WhatApp dari nombor yang tidak dikenali menyatakan jangan mencari kakak (Nur Elyana) lagi.

“Saya buat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kulai berhubung kehilangan Nur Elyana dan pesanan melalui WhatApp yang diterima itu.

“Saya risau kerana kakak keluar tidak membawa apa-apa termasuk telefon bimbit, saya sudah ajar kakak supaya mengingati nombor telefon saya dan ibunya jika berlaku apa-apa kepadanya,”

Katanya yang turut menerima panggilan dari orang tidak dikenali memaklumkan perkara buruk terjadi terhadap anaknya.

Katanya, dia dan isteri turut menghubungi dan mencari Nur Elyana di rumah ahli keluarga terdekat bagaimanapun mereka juga tidak tahu di mana gadis itu berada.

Tanah Merah: Seorang guru mengajar al-Quran berbangsa Rohingya ditahan bagi membantu siasatan kes rogol membabitkan remaja perempuan.

Suspek ditahan petang kelmarin dalam serbuan di Kampung Sat, di sini, selepas menerima laporan berkaitan orang hilang membabitkan remaja autistik yang dilaporkan di Kulai, Johor.

Pemangku Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, berpandukan kedudukan mangsa yang sempat menghantar lokasinya melalui telefon bimbit kepada ahli keluarganya, sepasukan polis daripada Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tanah Merah membuat serbuan pada 2.15 petang.

“Menurut keterangan mangsa, pada 9.30 malam Sabtu lalu, dia dibawa oleh seorang lelaki Rohingya (suspek) yang dikenalinya melalui aplikasi Whatsapp menaiki bas dari Skudai, Johor ke Tanah Merah.

“Mangsa juga memaklumkan sepanjang 14 hingga 18 Ogos lalu, dia dirogol oleh suspek beberapa kali dan sebaik diselamatkan pihak berkuasa pada petang kelmarin, dia dibawa ke Hospital Tanah Merah untuk pemeriksaan lanjut,” katanya menerusi kenyataan media di sini, hari ini.

Muhamad Zaki berkata, suspek yang berusia 23 tahun dikatakan mengajar al-Quran dan semakan kesahihan sudah dibuat.

Katanya, suspek ditahan reman selama tujuh hari bermula semalam hingga 25 Ogos untuk siasatan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan (KK).

Sumber HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *