Luna Maya

Abdul Latif raih emas ketiga Malaysia, netizen bawang ‘serang’ media sosiaI atlet dari greece selepas buat sesuatu pada Latif

Kuala Lumpur: Khabar gembira buat kem para negara apabila seorang lagi atlet, Abdul Latif Romly menghadiahkan pingat emas ketiga Malaysia dalam acara lompat jauh lelaki T20 di Stadium Olimpik Tokyo, sebentar tadi.

RAKAMAN VIDEO DI BAWAH SEKALI

Kejayaan itu sekali gus memenuhi sasaran kontinjen Paralimpik negara untuk membawa pulang sekurangnya tiga emas pada edisi kali ini.

Jelas sekali, Latif yang juga pemenang pingat emas Rio 2016 cukup sukar digugat apabila catatan pada lompatan kedua iaitu 7.45 meter langsung tidak mampu dicabar peserta lain.

Lompatan pertama menyaksikan Latif sudah membuat kejutan apabila mencatatkan 7.26 meter mengatasi pencabar lain.

Namun, pada lompatan keempat Latif dibatalkan sebelum percubaan kelima menyebabkan dia mengalami kecederaan sekali gus mencatatkan hanya 5.56 meter.

Kecederaan yang dialami Latif menyebabkannya terpaksa menangguh hasrat untuk memecah rekod dunia yang diciptanya apabila tidak melakukan lompatan pada percubaan keenam.

Sementara itu, atlet dari Greece Prodromou Athanasios pula meraih pingat perak dengan catatan terbaik 7.17 meter sementara peserta mewakili Australia Hum Nicholas pula terpaksa berpuas hati dengan pingat gangsa apabila mencatatkan 7.12 meter.

Mengikut rekod, Latif adalah pemegang rekod dunia dengan lompatan sejauh 7.64m dan rekod Paralimpik (7.60m), malah dia memasang impian untuk memecah rekod dunia sekali lagi di Tokyo.

Rekod terbaiknya adalah di kejohanan ParaAsia Jakarta 2018 apabila mencatatkan 7.64 meter.

Latif layak menerima ganjaran sebanyak RM1 juta yang dijanjikan menerusi Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) bagi kejayaan memenangi emas Paralimpik dan ganjaran tambahan RM100,000 daripada FWD Takaful.

Terdahulu, jaguh badminton para negara, Cheah Liek Hou menghadiahkan pingat emas kedua selepas menewaskan pemain Indonesia, Dheva Anrimusthi, 21-17, 21-15.

Sebelum ini, Bonnie Bunyau Gustin muncul atlet pertama negara berjaya menyumbangkan emas dalam acara powerlifting bagi kategori 72 kilogram (kg).

Media sosial Atlet dari Greece, Prodromou Athanasios dipenuhi dengan komen-komen dari netizen Malaysia

Sejurus Abdul Latif mengalami kecederaan akibat salah teknik ketika melakukan lompatan, Prodromou dengan pantas datang membantu beliau.

Aksi Prodromu itu telah mendapat perhatian dari netizen Malaysia rata-rata rasa terharu dan mengucapkan terima kasih pada Prodromu.

Lantas dengan itu, media sosial Prodromu dibanjiri komen ucapan terima kasih yang tidak terhingga dari netizen.

Jika anda ingin mengucapkan terima kasih pada atlet Greece ini, anda boleh komen di KLIK SINI

Tonton video di bawah :

 

 

Sumber HM, Buletin Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *