Luna Maya

“Doakan saya..” Ali xpdc masih lemah, alami masalah jantung memohon doa orang ramai

KUALA LUMPUR: VokaIis Kumpulan XPDC, Ali, 53, masih dalam keadaan Iemah selepas dimasukkan ke Psat Pervbatan Universiti Malaysia (PPUM) sejak kelmarin.

Ali atau nama sebenarnya, Mohd Ali Ismail kini bergeIut dengan masaIah jntung tersu.mbat dan mengaIami se.mput, sejak hampir seminggu lalu.

“Keadaan kesi.hatan saya beIum stabiI dan masih Iemah. Dktor mengatakan saya perlu banyak berehat.

“Terima kasih diucapkan kepada mereka yang mengambil b.erat dan bertanya khabar. Allah uj1 dengan kesakltan tanda sayangkan kita. Jadi, saya r.eda dengan uj1an ini.

“Yang baik daripada Allah, perkara bruk saya sendiri. Apa yang utama, soal kesih.atan tldak boleh dibuat m.ain dan perlu ada lkhtiar menjaga kesihatan,” katanya kepada BH Online.

Ali berkata, ini bkan kali pertama dise.rang penykit jntung. Awal tahun ini, pernah dike.jarkan ke sebuah hspital di Shah Alam aklbat masaIah sama.

“Saya memang ada penykit jntung dan drah tinggi. Dktor memaklumkan, ia menjadi punca se.rangan hingga meIarat hingga saIuran pernfasan.

“Saya pula tldak menjaga atau mengambil b.erat pengambilan uba.t. Saya flkir mudah.

“Saya jenis degiI tldak mahu mendapat rwatan di hspital atau kIinik apabila skit. SoaI degiI ini memang tldak boleh dibawa berbincang,” katanya.

“Keadaan saya masih dipa.ntau. Jika hari ini sudah okay, mungkin esok sudah boleh keIuar hspital.

“Jika tldak, kenalah bermalam lagi,” katanya.

Ali menga.kui, dia toIak ketepi rasa maIu apabila terpksa minta bntuan membeli barangan keperluan aklbat terke.san pndemik C0VlD-19

“Secara jjur, saya sudah Iama terpu.tus rezeki dan sampai t4hap, tldak tahu bagaimana mencari jaIan penyeIesaian.

“Saya bkannya suka meminta-minta, tetapi keadaan memksa saya menebaI muka minta pertoIongan. Alhamdulillah, saya bersyukur perkongsian dalam media sosi4l disedari rakan yang tldak l0kek menghuIurkan bntuan.

“Hanya Allah sahaja yang dapat membaIas kebaikan mereka,” kata bapa kepada lima cahaya mata itu.

Pada Mac tahun lalu, Ali meIecur 30 peratus di tngan dan mu.ka selepas disa.mbar ap1 ketika membkar smpah di rumahnya di Kampung Ra.ntau Panjang, Klang.

Bagaimanapun, Ali memaklumkan, keadaannya sudah puIih sepenuhnya.

Sumber: bh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *