Luna Maya

Aku Terlafaz TaIak 3 kat Istri, Setiap Hari Aku Menangis, Harap Ada Lagilah Baki TaIak kat Mahkamah Nnt

Salam warga krt tolong hide profil saya. Sementara tunggu tarikh penggesahan baki talak dari mahkamah.

Mula nya terjadi sebab saya terlafaz talak 3 disebab kan istri tak nak cakap jujur. Saya dan isteri ok je sebelum ni.

Masa pkp bulan 2. mak mertua dapat peluang niaga dekat kantin kilang.

Isteri saya minta izin dekat saya. die cakap dekat saya sementara anak smua cuti skolah die nak tolong mak die niaga.

Berat hati nak bagi die pergi. kesian dekat die saya izin kan. seminggu sekali die blik dengan abah die sebab sya tak ikot.

Saya masa tu ada kerja kt rumah. Pkp tak kerja jadi nak cat kereta.

Isteri ada wsp tapi sya sibuk sakit. bukan nye tak balas terus. Dalam seminggu lagi anak2 nak naik sekolah..

Saye pon nak Hukuar lah cari simen kereta. 23km jauh nye. sampai sane barang dah beli. nak singgah umah mak mertua saya. nak jengguk anak semua dan istri.

Ceritanya bila saya sampai rumah mak mertua saya macam biasa di sambut isteri tapi entah tiba2 hati nak cek fon bini.

Suruh dia amik dia masuk dalam bilik pintu tertutup. Saya cakap aikkk nak amik telifon pon nak tutup pintu.

Dekat kenalan telifon bini saya tidak ada save nom laki yang tidak tahu tapi kenapa status wsp keluar Story lelaki tu?

Dekat 3 minggu 3 minggu tak dapat jumpa istri fikiran dah macam macam fikir tapi dekat situ die tetap tak nak ngaku.

Saya malas nak gaduh kat umh mak die. Saya masa tu dengan kawan. kawan bawak kereta.

Dalam perjalanan balik.. saya dah tak senang duduk. Bila tanye istri di suruh jujur. Saya pula kene marah

Dia cakap itu lah ini lah. macam2 cakap tetap nafi kan itu lelaki. Sampai rumah saya wsap die pakse jujur.

Tetap jugk saya kena marah. Entah macam mana gaduh terus. Saya mase itu dah tak ingat apa yg keluar dari mulut.

Dari voice yang saya degar balik saya dah talak 3 kat die. Cuma lafaz mase tu..

Saya cakap kat die “kau berani bersumpah dengan aku apa yang ko cakap budak tu perempuan?

Kalau kau berani bersumpah aku nak Dengar dari mulut ko, tapi kalau tu nombor laki maka jatuh talak 3. Boleh ko CaKap Macam TU”?

Saya sedar masa tu Saya masuk rumah minum air. Ada jiran datang. Die bagi saiam depan pintu umah.

Saya memang marah sangat masa tu. Bukak pintu saye marah jiran. jiran saya pon tidak puas hati.

Saya capai besi spanar nak sebbat.. nasib membe saya dapat tahan Saya.. saya tidak tahu kenape tibe2 saya jadi macam tu.. membe tenang kan saya masa tu.

Dalam berape minit saya wsp isteri saya suruh balik. Isteri saya marah nanggis. Die cakap saya dah talak kan 3.

Saya masih tidak percaya. Tapi itu memang laki. Isteri saya tidak bersumpah

Dah die wsp pon taip semua. Isteri suruh dengar blik voice.

Ya Allah siang malam saya ingatkan kat isteri saya kenape dia tidak jujur. Dari benda macam nie dh jadi.

Sebelum kawin saya dah pesan saya seorang jenis cemburu. Selum kawin dengan istri sya yang ini.

Saya duda ank 2 kawin dengan dia.. anak dra. 6 tahun rumah tangga saya dan dia. Anak 2 orang bersama die.

Tak kan saye nak buat die macam tu. Tak mungkin saya sayang die. Ank pon buat sementara nie masih cuti sekolah.

Istri saya terpaksa tipu dia takot gaduh sebab laki tu mntak tolong adik ipar sya.

Adik die mintak tolng isteri hanya trasfer kan duit sebab istri saya ada on9 banking. Kenapa tidak jujur je.

Die pon tidak trfikir saya jadi macm nie, doa kan kami rakan2 krt.

Semoga dekat mhkamah ada lah baki talak. Saya menyesal hari2 menanggis.

Part II: Pada Awal perkahwinan, saya Tinggal bersama keluarga mertua yang bagi

Saya terlampau melindungi setiap perbuatan suami Saya. Saya berkahwin dengan duda anak 1.

Masa Saya kawin, anak tiri Saya baru berusia 5 tahun dan memang rapat dengan Saya. Masalah sekarang, Lepas seminggu berkahwin Saya dapat tau suami kaki minum.

Setiap perbuatan nya semua saya tengah tapi ibu mertua terlalu campur urusan rumah tangga kami.

Salah ke Saya sebagai isteri menegur setiap perbuatan suami? 3 bulan tinggal sebumbung dengan mertua memang Satu azab yang panjang bagi Saya.

Derita sebab terpaksa makan Hati dengan ipar. Disebabkan tak tahan, saya lari balik rumah mak ayah Saya tanpa pengetahuan suami.

Sejak Dari itulah suami Saya ikut Saya berpindah ke rumah mak ayah Saya. Dari situ kehidupan Dia dh mula berubah. Kami kerja sama2 dan lps tu Saya mengandung anak pertama kami.

Ibu mertua dpt tau Saya mengandung, macam2 Dia kata sebab Dia tak suka.

Dia anggap saya ni Beban kpada anak Dia. Saya telan semua kata2 Dia pada Saya. Masa Saya sakit nk bersalin, suami Saya Ada di kg.

Ada Kah patut Saya call tapi mertua Saya tak maklum kan pada suami yang Saya dah sampai masa nak melahirkan zuriat kami.

Yang bawa saya ke hospital adalah jiran Saya, mak ayah Saya yang dh Tua yang ikut saya sampai la Saya bersalin dan ditukarkan ke wad.

Dari pg sampai ptg mak ayah Saya tahan lapar sebab tggu Saya di dewan bersalin. Ayah Saya yang sambut baby, yang azankan baby.

Dari sith Saya dh makan Hati dan niat biar lah ni kali pertama dan terakhir Saya lahir kan zuriat kami. Sedih teramat.Suami Saya dtg pada sblh ptg, Dia cakap Dia tak tahu sebab mertua Saya tak bagitau.

Bapa SEDARA Saya yang call suami Saya. Kadang saya fikir, kalau tak suka kt pada Saya knp masuk melamar Saya?

Ujian Saya bkn setakat tu je. Selepas anak Saya usia 3 bulan, Allah uji kami. Anak Saya sakit muntah berdrah.

Dari usia 3 bulan sampai la Dia berumur 10 thn, memang hospital adalah rmh ke dua bagi kami. Saya mula berkerja pada usia anak Saya 1thn.

Kadang terpaksa cuti sebab anak selalu masuk wad. Mertua langsung tak pernah ambik tahu ssh kami.

Saya ingat Saya dah bahagia tapi Allah uji Saya. Ketika Saya berkerja semata Mata nak bantu suami tapi suami ambik kesempatan.

Nafkah dah mula tak bagi. Suami dah mula terjebak dengan dadah. Saya dan anak suami abaikan. Barang kemas, barang rumah semua suami jual.

Masa tu Saya tekad, apa jadi biar lah anak dengan Saya. Saya berkerja dan Saya mampu Sara anak Saya.

Tapi suami Saya hr Satu perkara bdoh. Kereta Saya di bagi orang. Masa tu Saya rasa Saya dh tak patut dan tak perlu lg Ada suami yang macam tu.

Saya tekad nak cerai. Saya lari balik duduk kg dengan mak. Suami Saya dengan dunia Dia. Semua Hak Saya Dia jual sampai kan Saya dh tak de apa2.

Kereta moto semua saya dh tak Ada. Kosong. Saya tekad, bulatkan Hati. Tanpa suami Saya boleh teruskan hidup.

Tapi ujian tak henti di situ. Saya terpaksa berenti kerja sebab Saya malu dengan perbuatan suami. Saya dah tak ada kenderaan untuk ulang alik.

Saya kuat kan semangat demi anak. Tapi ujian Allah, mak Saya jatuh sakit. Saya terpaksa lupakan niat untuk cari kerja. Saya jaga mak Saya yang sakit.

Dengan duit yang sedekah tu mak Saya bagi untuk Saya Sara anak sekolah.

Bagi Saya mak adalah segala-galanya. Biar lah sampai mak sihat Baru lah Saya cari kerja. Tapi, sblm mak Saya pergi.

Dia bagitau yang suami Saya tu sayag kan kami cuma Saya perlu sabar dan terima Dia kembali.

Memang Hati saya sakit tapi Saya terpaksa bagi peluang terakhir untuk Dia. Slps mak Saya tak da, saya kembali ke pangkuan suami walaupon adik beradik tak setuju tapi itulah syurga Saya.

Itulah tmpt Saya bergantung slps ibu ayah Saya tiada.

Alhamdulillah, hubungan kami pilih tapi Saya sangka panas hingga ke petang. Satu hari majikan suami call bagitahu suami kena tangkap akibat ddah.

Masa tu jantung Saya macam terhenti. Sebab di Mata Saya cuma nmpak anak. Anak dh boleh faham sebab dh besar.Kami naik turun agensi dan Bali polis untuk selesai kes suami.

Lps Dia dibebaskan saga mta Dia berjanji tak kan ulangi lg.

Saya lafazkan yang sayag Saya pada Dia memang dh tak Ada sebab perbuatan Dia. Dia mta bagi peluang.

Hati Saya memang remuk tapi Saya kalah dengan anak. Saya cuba bimbing suami. Alhamdulillah skrg semua dh pulih. Berkat doa dan sabar Saya selama ni.

Satu je Saya nak pesan. Doa, usaha, sabar, redha dan tawakal. Allah Maha Mendengar. Semua doa Saya Allah makbulkan.

Saya akui, masa Saya berkerja, gaji Saya memang banyak Dari suami. Saya yang banyak abiskn untuk keluarga. Tapi ternyata suami ambik kesempatan atas semua tu. Saya pon Ada silap.

Allah tegur kami dengan Cara macam ni agar kami dpt tau mana Salah dan silap kami suami isteri. Kami terlampau berkawan. Terlampau ikut kawan.

Sekaramg suami tak izinkan Saya kerja. Alhamdulillah Saya yang uruskan kewangan keluarga. Walaupun gaji Dia seorang dan sikit tapi Saya bersyukur.

Pada suami dan isteri di luar sana. Jg lah terlalu mencari yang sempurna kerana kita manusia biasa.

Yang banyak kelemahan. Suami isteri perlu saling melengkapi. Sabar lah, doa pada Allah yang mha Esa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.