Luna Maya

“Baru dapat panggilan abg ipar dimasukkan ke ICU” – Shuib mohon orang ramai doakan abg ipar

Kelmarin ketika keluarga Siti Sarah masih berduka atas pemergiannya, abang kepada penyanyi itu iaitu Ahmad Firdous Raisuddin pula dikhabarkan sedang bertarung melawan Covid-19 di Hospital Serdang, Selangor.

Begaimanapun menurut adik iparnya yang juga pelawak Shuib Sepahtu, Ahmad Firdous berada dalam keadaan stabil.(Selasa)

RAKAMAN VIDEO DI BAWAH SEKALI

Perkara itu dimaklumkan Shuib selepas selesai majlis tahlil buat Allahyarham isterinya pada Selasa malam.

“Tolong doakan abang ipar saya terus kuat,” katanya.

Saya jadi fobia apabila oksigen dia drop tapi Alhamdulillah keadaan abang ipar kini stabil. Ini hari kelapan dia kuarantin. – SHUIB

Khamis, jam lebih kurang 3pagi sebentar tadi Shuib telah memuat naik status di instagram miliknya berkenaan keadaan abang ipar beliau iaitu abang kepada arwah Siti Sarah.

Assalammualaikum semua,,,Allah Maha Besar,,,Allah Maha Kuasa,,,Baru dpt panggilan abang ipar sy,Abang kepada arwah di masukkan ke ICU.

Sy mohon mendoakan AHMAD FIRDAUS BIN RAISSUDDIN SEMOGA DIBERI KESEMBUHAN SEGERA,AMIN YA RAB

Sebelum ini Shuib pernah memberitahu pada media berkenaan tahap oksigen abang ipar beliau yg drop.

Sepupu kepada Ahmad Firdaus turut memuat naik video memberitahu ttgnya.

Tonton Video :

Sumber Instagram Shuib

Syatilla Melvin tawar untuk jadi lbu susuan Ayash Affan, Ini reaksi Shuib

BESAR tanggungjawab yang perlu dipikul pelawak Shuib Sepahtu selepas pemergian isterinya yang juga penyanyi Siti Sarah pada Isnin lalu.

Lebih pilu apabila mengenangkan tugasnya untuk membesarkan empat orang cahaya mata yang masih kecil termasuk bayi pramatang Ayash Affan yang baru berusia 5 hari.

Ujar Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad, 37, paling membimbangkan apabila memikirkan soal susu untuk bayi yang kini masih dalam pemantauan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM).

Namun, Shuib mendedahkan dia banyak menerima tawaran daripada rakan selebriti wanita termasuk pelakon Syatilla Melvin yang mahu menjadi ibu susuan kepada anak keempatnya itu.

Shuib kini memikul tanggungjawab mengurus dan menjaga anak-anak seorang diri.

“Pagi tadi bangun tidur… termenung kejap. Terfikir kalau baby dah balik rumah, dia nak minum susu macam mana. Teringat kata-kata arwah… dia suruh saya yang jaga baby sebab tak nak bersengkang mata.

“Sebab tiga orang anak kami, dia yang banyak jaga. Masa itu terfikir kalau tak larat, dia masih ada. Tapi rupa-rupanya memang betul saya kena jaga seorang diri.

“Memang fasal susu ini buat saya termenung juga. Sebab sekarang doktor kata baby minum susu tepung tapi kalau ada susu ibu, boleh bawa ke hospital. Itu dah soalan cepumas… susu siapa pula nak bagi.

“Ramai orang yang tawarkan termasuk Samtilla (Syatilla) pun ada. Apabila fikir balik, kena juga tahu orang itu minum apa… nanti jadi ibu susuan. Saya tak tahu sangat, nak kena tanya ustaz dahulu,” katanya kepada mStar.

Shuib berkata demikian pada majlis tahlil dan bacaan Yasin untuk Siti Sarah pada Rabu malam.

Insya-Allah dalam sebulan lebih lagi, baby mungkin akan balik ke rumah.

Majlis itu diketui oleh Fakhrul UNIC dan bacaan doa daripada pendakwah Tarmizi Abdul Rahman diikuti tazkirah oleh Shahrizan.

Ia turut disertai rakan artis seperti Zaina Zain, Hafizul Kamal, Sharnaaz Ahmad, Nabil Ahmad, Zizan Razak, Achey serta bapa Sarah iaitu Raissuddin Hamzah.

Sementara itu Shuib memberitahu dia belum berpeluang bertemu Ayash Affan memandangkan keadaan di PPUKM berisiko tinggi Covid-19.

“Sepatutnya hari ini dapat berjumpa tapi tengahari tadi pengarah PPUKM hubungi saya beritahu kata dah berbincang dengan doktor lain… keadaan di sana tidak sesuai sebab risiko Covid-19 tinggi.

“Untuk lebih selamat, dia terpaksa tunda lagi. Tapi dia tetap akan cuba dapatkan gambar dan video baby. Anak-anak pun dah tanya bila dapat tengok, saya lagi la nak tengok baby.

“Alhamdulillah keadaan dia stabil dan berat dia pun dah lebih 1.8 kilogram. Cuma waktu sekarang tidak sesuai untuk ambil gambar, doktor bimbang saya akan sedih.

Shuib teringat Siti Sarah pernah memintanya untuk menjaga bayi mereka seorang diri.

“Tapi doktor akan cuba untuk ambil gambar baby. Insya-Allah dalam sebulan lebih lagi, baby mungkin akan balik ke rumah,” ujarnya.

Siti Sarah, 37, menghembuskan nafas terakhir pada pukul 5.13 pagi Isnin di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Kuala Lumpur akibat Covid-19.

Allahyarham menjalani pembedahan bagi mengeluarkan bayi lelaki ketika kandungannya berusia lapan bulan pada 7 Ogos lalu.

Penyanyi lagu Kesetiaan itu selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak, Selangor pada kira-kira pukul 1.20 petang Isnin.

Allahyarham meninggalkan empat cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang kini masih berada dalam pemantauan di PPUKM

AyashAffan NegatifSwab Test, Bayi Shuib Akan Pulang Ke Rumah Dalam Tempoh Sebulan

Hasrat Shuib untuk bertemu anak bongsunya, Ayash Affan yang kini berada di Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) masih belum kesampaian.

Shuib yang merancang untuk menziarah anaknya yang berusia empat hari itu siang tadi terpaksa membatalkan hasrat tersebut atas nasihat pakar dan doktor.

“Mengikut perancangan saya akan berjumpa dengannya tengahari tadi. Namun atas nasihat Pengarah HUKM yang sudah berbincang dengan pakar dan doktor, saya tidak diizinkan berbuat demikian atas faktor kesihatan.

“Ia terlalu high risk untuk keadaan sekarang (COVID 19). Jadi hasrat itu ditunda,” kata Shuib kepada media sewaktu sesi bacaan tahlil dan yassin buat Siti Sarah secara maya sebentar tadi.

Bercerita mengenai perkembangan terkini anaknya yang dilahirkan tanpa sempat mengenal ibunya, Siti Sarah Raissuddin yang pulang ke Rahmatullah pada 9 0gos lalu, Shuib memberitahu doktor memaklumkan kesihatan Ayash positif.

Selain pertambahan berat badan, anak keempat itu juga negatif COVID 19 selepas dua kali menjalani swab test.

“Alhamdulillah, selepas dua kali swab test Ayash negatif COVID 19. Harap swab kali ketiga juga akan negatif,” katanya.

Shuib juga memberitahu jika tiada sebarang komplikasi atau masalah, Ayash dijangka boleh pulang ke rumah dalam jangka masa satu bulan lagi.

“InsyaAllah mungkin selepas sebulan lebih nanti dia boleh balik rumah,” katanya.

Terdahulu Siti Sarah telah ditidurkan sebelum pembedahan dijalankan bagi mengeluarkan bayi dalam kandungan kerana jangkitan COVID 19.

Sarah melahirkan anak lelaki yang diberi nama olehnya sendiri sewaktu kandungan mencecah usia 8 bulan.

Pasangan ini sudah memiliki tiga cahayamata selepas 11 tahun menikah. Mereka adalah Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, dan Ariq Matin, 6.

Sumber: Astro Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Leave a Reply

Your email address will not be published.