Luna Maya

Setelah teruk dikecam, akhirnya AJK masjid tampil dedahkan 3 sebab mandikan pemuda seperti jenazah

Isu remaja yang dimandikan seperti jenazah kerana cuba mencuri tabung masjid tempoh hari benar-benar menjadi perdebatan ramai susulan jemaah masjid dikecam kerana bertindak kasar ketika memandikan tertuduh.

RAKAMAN VIDEO PENDEDAHAN AJK MASJID DI BAWAH SEKALI

Walau bagaimanapun, remaja berusia 19 tahun itu telah ditahan dan mahkamah majistret sudahpun menjatuhkan hukuman penjara 10 hari serta denda sebanyak RM4,000.

Menurut warga emas berusia sekitar 70an itu, dia sendiri yang meminta Ahli Jawatankuasa Masjid (AJK) Masjid Al Islahiah membuat laporan keatas cucunya sebagai pengajaran.

Tambah warga emas itu lagi, Daniel sememangnya bermasalah kerana terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Dia juga beberapa kali mencuri di rumah dan tindakan membiarkan remaja itu ditahan adalah supaya dia tidak melakukan perkara sama kepada orang lain.

Selain itu, Malaysia Gazette turut mendapatkan penjelasan daripada Nazir Masjid Al Islahiah. Menurut lelaki itu, atuk kepada Daniel sering sahaja mendapat bantuan daripada pihak masjid dan bukanlah seperti yang didakwa tertuduh semasa di mahkamah tempoh hari.

Dia juga memaklumkan tindakan memandikan remaja itu seperti jenazah disebabkan tertuduh berada dalam keadaan lalok serta khayal sewaktu ditahan.

Terdahulu, video seorng remaja dimandikan seperti jenazah telah tular di media sosial sehingga mendapat pelbagai maklum balas.

Ada diantara mereka mengecam tindakan imam dan masjid kerana melakukan perbuatan kasar kepada tertuduh walaupun dia melakukan kesalahan.

Walau bagaimanapun, remaja berkenaan telah dijatuhkan hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 selepas mengaku bersalah atas tuduhan cuba mencuri tabung Masjid Al Islahiah, Kuang.

Isu remaja yang ditahan dan dipenjarakan atas tuduhan cuba mencuri tabung masjid nampaknya sudah masuk episod seterusnya.

RAKAMAN VIDEO DI BAWAH SEKALI

Kali ini, penjelasan daripada datuk serta Ahli Jawatankuasa Masjid Al-Islahiah, Kuang pula membuatkan ramai pihak kembali memperdebatkan semula isu tersebut.

Selain itu, mereka juga ingin memberikan pengajaran kepadanya supaya sedar bahawa tindakan mencuri tabung masjid adalah suatu perkara yang salah.

Manakala alasan paling utama sudah tentu ingin menyelamatkan pemuda berkenaan daripada dibelasah oleh ‘Kuang Krew’ iaitu pemuda-pemuda sekitar kawasan tersebut seramai 40 orang yang sudah menanti di luar masjid.

Tindakan tersebut dilakukan agar tidak ada sebarang ‘musibah’ yang lebih teruk berlaku jika pemuda berkenaan tidak ‘disimpan’ di dalam bilik mandi jenazah.

Terdahulu, datuk kepada Daniel Iskandar iaitu remaja yang didapati bersalah cuba mencuri tabung masjid telah mengakui bahawa dia yang meminta pihak masjid untuk melaporkan cucunya kepada pihak polis atas alasan mengajar pemuda tersebut.

Dia juga menafikan dakwaan remaja itu yang mencuri tabung masjid untuk tujuan membeli ubat kencing manisnya kerana warga emas berkenaan mendapat zakat RM400 setiap bulan.

Sumber: Ohmymedia, YouTube Malaysia Gazette, Instagram Malaysia Gazette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *