Luna Maya

Video : Tular Rakaman Caprice Mengelak Dicucuk Jarum menarik perhatian warganet

Terdahulu, negara kita dihangatkan dengan isu yang melibatkan Ustaz Ebit dan juga Caprice. Isu ini menjadi sensasi ekoran pended4han yang akan dilakukan oleh Caprice pada 21 Julai ini.

Penyanyi dan usahawan, Caprice mendedahkan dirinya disekat oleh pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew di laman Instagram.

RAKAMAN VIDEO DI BAWAH SEKALI

Caprice atau nama sebenarnya, Ariz Ramli, 32, menggunakan platform Instagram Stories miliknya dan membuat beberapa dakwaan mengenai Ebit.

Sejak beberapa hari lalu, nama Caprice hangat diperkatakan oleh warganet selepas dia memberitahu dirinya bakal mendedahkan satu perkara yang akan mengejutkan orang ramai pada 21 Julai ini.

Dalam pada itu, netizen turut mendakwa Caprice menyindir seseorang di laman sosial miliknya di ruangan kapsyen dan komen.

Namun, APA sudah jadi dengan dua tokoh dan idola rakyat Malaysia, personaliti dakwah Ebit Lew dan penyanyi rap Caprice apabila secara tiba-tiba hubungan mereka menjadi dingin.

Kekusutan antara mereka mula disedari selepas Caprice atau Ariz Ramli, 33, berkongsi mesej panjang lebar yang dihantarnya.

Ini bagi menegur perilaku Ebit ketika dalam misi kemanusiaan di Gaza baru-baru ini.

Menurut Caprice tindakan Ebit menggunakan kanak-kanak malang di bumi Palestin sebagai bahan kandungan media sosial adalah sesuatu yang tidak wajar.

“Salam ustaz, minta maaf tapi Caprice dah simpan rasa ni dekat satu minggu dah, Caprice rasa kena tegur ustaz depan-depan dulu.

Slps Beri Teguran dan Nasihat, Caprice Dedah Kena Block Dgn Ust Ebit Lew Di Instagram

Ebit memberikan mainan kepada kanak-kanak ketika berkunjung ke perkampungan mereka di Gaza.

“Ada beberapa pihak yang tak senang tengok gambar-gambar ustaz yang hanya highlight orang dan budak miskin.

“Caprice bagi contoh budak ni kena ambil gambar dua kali terima mainan.

Apabila orang Palestin tanya kenapa ustaz yang famous di Malaysia buat macam ni, Caprice pun tak tahu macam mana nak jawab”

Difahamkan penduduk Gaza terkilan dengan sikap segelintir orang Malaysia dengan imej ‘alim’ yang memperalatkan kemiskinan mereka untuk meraih simpati.

Caprice juga memberitahu, penduduk Gaza mengadu sumbangan tidak sampai kepada mereka padahal tabung banyak dibuka.

“Isu orang berkopiah masuk Gaza bukan tuju kepada satu orang sahaja. Tapi sudah lama orang Gaza marah bila ramai orang yang nampak alim saja menggunakan gambar-gambar Gaza untuk buka tabung.

Korang research lah sendiri banyak kes viral di Malaysia tentang ada sumbangan yang tidak sampai dekat Gaza.”- tulisnya.

Menurut Caprice, penduduk Gaza sudah lama memendamkan perasaan ini namun tidak tahu untuk meluahkannya.

“Orang Gaza sudah lama tahu benda ini tapi tiada siapa bongkar rahsia ini atas ada platform besar untuk beri 1 Malaysia sedar”.-kata Caprice.

Dalam pada itu, Caprice juga menegur Ustaz Ebit Lew mengenai isu gambar memberikan hadiah berupa alat permainan kepada kanak-kanak miskin di Gaza.

Caprice berkata, penduduk Gaza kecoh apabila pemberian mainan kepada kanak-kanak di Gaza umpama sesi fotografi atau photoshoot. Malah penduduk Gaza sedih kerana maruah anak-anak miskin tidak dijaga.

Tambahnya lagi, dia telah pun menegur Ustaz Ebit Lew secara peribadi melalui mesej di Whatsapp.

Kemudian Caprice memberitahu, akaun Instagramnya telah diblock atau disekat oleh Ustaz Ebit Lew.

“Kita tegur idola kita secara peribadi dulu minta tolong. Sebab yang kena hadam, apa yang sedang berlaku di Gaza adalah Caprice. Dia sudah balik”

“Akhirnya, Caprice kena Block. Kita rasa sedih. Sakit Hati. Dan Malu. Ini ke idola Caprice selama ini. Bukan ke Islam ajar kita untuk minta maaf dan maafkan orang?”

“Padahal benda kecil je. Tapi tak sangka sampai jadi macam ini. Selama ini kita sokong dan backup Ustaz di sosial media.

Caprice tegur secara peribadi dulu pasal apa orang Gaza kongsi dekat Caprice. Last-last kena block.”- tulisnya.

Video : Tular Rakaman Caprice Mengelak Dicucuk Jarum menarik perhatian warganet

Semalam telah tular video menunjukkan Caprice seperti fobia dengan jarum suntikan. Video tersebut telah dimuat naik oleh seorang pengguna facebook bernama Lut.

Rakaman berdurasi 42 saat itu telah menarik perhatian netizen yang mempersoalkan kenapa influencer tersebut terlalu takutkan jarum sedangkan jiwa berkobar-kobar hendak masuk ke Gaza.

Setakat ini video itu telah ditonton oleh ratusan ribu dan dikongsi sebanyak 2400 share.

Video ini juga telah tular di tweeter yang di muat naik oleh akaun twiter FaktaBukanAuta

Antara komen netizen :

Sila tonton video di bawah

Setakat ini ciapan video di twiter tersebut telah mendapat 3200 retweet!

Sumber Nut & AktaBukanAuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *