Luna Maya

Tidak Sempat Menunaikan Solat Terakhir, Kanak-Kanak Mauut Dihempap Tembok Ketika Wuduk

Seorang kanak-kanak lelaki berumur 11 tahun tidak sempat tunai solat terakhir apabila maut akibat dihempap tembok dinding tangki air ketika sedang mengambil wuduk, memetik Kompas.com.

RAKAMAN DI BAWAH SEKALI

Peristiwa tragis tersebut berlaku di Masjid Riyatus Shohibin, Desa Sawentar, Indonesia pada Sabtu lalu ketika mangsa sedang mengambil wuduk untuk menunaikan solat Maghrib bersama jemaah lain.

Namun, rakannya, Syihabuddin yang juga berusia 11 tahun dilapor hanya mengalami luka kecil pada kakinya.

Ibu bapa mangsa tak mahu saman masjid
Bagaimanapun, ibu bapa mangsa tidak berniat untuk menyaman pihak masjid atas apa yang berlaku meskipun ia telah meragut nyawa anak mereka.

“Kedua-dua ibu bapa mangsa menganggap ini sebagai musibah dan enggan melakukan bedah siasat ke atas mayat mangsa,” lapor Kompas.com.

Terdahulu, turut berlaku satu kisah kematian seseorang individu yang ‘berpeluang’ kembali menemui Penciptanya dalam keadaan yang sungguh ‘sejahtera’.

Peristiwa yang berlaku kira-kira lima bulan lalu itu melibatkan seorang lelaki berusia 39 tahun di Mesir yang meninggal dunia ketika sedang berehat untuk mengerjakan solat.

Media tempatan ketika itu melaporkan bahawa kejadian tersebut berlaku di kawasan Smouha di Iskandariah, utara Mesir pada 28 September tahun lalu.

Berdasarkan laporan, peristiwa kematian bapa kepada tiga anak yang bernama Ahmad Al Sayyed itu berjaya dirakam oleh kamera litar tertutup (CCTV) masjid tersebut.

Dalam rakaman itu, arwah dilihat tidak berdaya untuk bangun semula selepas melakukan sujud buat kali kedua dalam solatnya.

Sehinggalah beberapa saat selepas itu, badan arwah terus tersungkur rebah ‘menyembah bumi’ di atas hamparan sejadah yang menjadi ‘saksi’ kematiannya.

Salam takziah buat keluarga.

Sumber SikapKeli

Leave a Reply

Your email address will not be published.