Luna Maya

Kak lpar tinggalkn anak2 kcil kt rumah, sbb xnk serabut bila bercuti mtk lsteri sy ulg alik bg mknan

Bab ni saya tak faham, takde jurusan perubatan atau apa tiba-tiba saja boleh jalankan checkup ke atas orang, siap ada alatan doctor segala, test dan result terus keluar dekat apps yang ada di komputer ribanya.

Lepas tu buat ulasan keputusan yang ada dekat apps tu dan terus syorkan supplements apa yang kononnya pes4kit (pelanggan) kena makan, sampai ke jantung, buah pinggang semua dia boleh ulas, aduh.

Dia juga selalu menganggu saya seakan memaksa saya mempromosi barangan jualan dia kepada kawan sepejabat dan ahli keluarga saya.

Menyuruh saya ‘post story di whatsapp, Instagram dan Facebook’ setiap hari,

Sampai la ke harini, memang berterusan ya dia tinggalkan anak dia dan pergi berjalan senang hati, bila tanya bagi alasan anak semua degil tak nak dengar cakap, lasak, tak mampu nak jaga, so penyelesaian, tinggalkanlah, aman sikit nak berjalan.

Kemuncak, dia tinggalkan anak-anaknya selama berhari-hari untuk keluar negeri atas urusan ‘kerja’ yang terlampau penting.

Call wife saya bagitau yang dia nak ke Johor selama seminggu, ada seminar, minta wife saya tengokkan anak2 dia di rumah, siap bagitau ada tinggalkan duit pada anak sulung, suruh wife saya ambil duit tu dan belikan makaman setiap hari untuk anak-anaknya.

Saya nak bertanya apa yang perlu dilakukan dalam hal ni?

Sejenis parents yang lepas tangan, berjalan tanpa pedulikan anak di rumah, anak bukan dah besar ya, kecil-kecil lagi, perlukn perhatian penuh, saya perasan dia sendiri pun tak tahan dengan perangai anak-anaknya yang lasak belaka,

Saya rasa sebab itulah dia sangup buat macamni, nak tenangkan fikiran tinggalkan je anak di rumah, ke memang wujud orang macamni?

Wife saya pernah nasihatkan tapi bermacam alasan dibaginya, anak pandai urus diri la, nak hadir seminar nanti budak kecil tak boleh masuk la, ada saja alasan, seoalah apa yang dia lakukan ni betul.

Bantu saya untuk saya berhadapan dengan orang macamni sebab sepanjang wife saya ‘busy’ uruskan anak-anak dia, kami kerap bergduh.

Letih saya macamni. Itu saja luahan saya, harap munkin ada sedikit nasihat untuk kami suami isteri ni yang terganggu emosi sebabkan orang lain yang mahu bersenang lenang.

Ini antara reaksi netizen untuk kisah sedih ni.

Fazilah. Based on comments, saya taknak baca. Tak leh la cerita2 mcmni
Lgpun teringat someone yg dikenali
Beranak ramai2. Pastu anak sulung ppuan kena jaga adik2. Dia dgn laki byk masa beromentik lagi. Anak sulung tu dah mcm makcik wpun baru form 1 , muka depressed takde senyum langsung
Makbapak kemain berdua2an ke huluhilir bercuti

Yesmine.Cuba tag sikit kakak ipar awak yg lengai dan xreti jaga anak tu kat sini.

Taulah netizen sekolahkan dia cmne nanti

Eee…aku xbole waras betul baca cite cmni. Aku sanggup tinggalkan jawatan lecturer, lupakan kejap yg aku susah payah tido kat lab dptkan master dulu, semuanya demi anak3 aku yg 8y, 6y dan 3y ni.

On the other side of the world, ada parents yg pandai buat anak je sampai berderet 6org tp beralasan anak degil utk tinggalkan dorang.

Eeee sakiit ati aku, anak6 dia surely baik dan bole diurus sbb tinggal sendiri, tinggal dgn org pun bole.

Diri sendiri sebagai MAK BAPAK LAH YG TAK BOLEH DIHARAP sebenarnya.
Report polis kata ada pengabaian anak6..haa bio dia tau langit tinggi rendah

Sumber Mekbebel

Leave a Reply

Your email address will not be published.