Luna Maya

Pendaki Gunung Sesat 24 Jam Abaikan PanggiIan Drpda Pasukan Penyelamat Sebab Tertera ‘Nombor Tak DikenaIi’

Seorang lelaki yang sesat selama 24 jam ketika mendaki Gunung Elbert di Colorado, US dilapor mengabaikan beberapa panggilan telefon daripada pasukan penyelamat kerana mendakwa tidak mengetahui milik siapakah nombor tersebut.

Agensi penyelamat Lake County Search and Rescue berkata, lelaki itu dilapor hilang sekitar 8 malam pada 18 Oktober baru-baru ini selepas gagal pulang semula ke lokasi asal dia bermula.

Bagaimanapun, usaha pasukan itu berakhir dengan sia-sia dan terpaksa turun semula pada 3 pagi kerana gagal menemui lelaki tersebut, walaupun beberapa panggilan kecemasan sudah dibuat.

Pendaki Gunung Sesat 24 Jam Abaikan PanggiIan Drpda Pasukan Penyelamat Sebab Tertera ‘Nombor Tak DikenaIi’
Gunung Elbert | Kredit: Alamy Stock Photo/The Guardian

Dalam pada itu, pasukan penyelamat kedua pula dikerahkan pada 7 pagi keesokannya, kali ini memberi tumpuan kepada laluan trek yang kerap mempunyai sejarah kes pendaki-pendaki hilang sebelum ini.

Namun kira-kira pukul 9.30 pagi, lelaki ‘malang’ berkenaan akhirnya berjaya ditemui pasukan penyelamat tersebut dan dia turut memberitahu punca sebenar kenapa boleh tersesat dan hilang arah.

“Satu masalah besar di sini adalah apabila dia mengabaikan panggilan dari kami banyak kali sebab katanya dia tidak tahu itu nombor siapa.

“Kalau kamu ‘lari’ dari itinerari asal perjalanan (sesat), dan kamu mula menerima panggilan telefon berulang kali dari nombor tak dikenali, tolonglah jawab panggilan tu.

“Ia mungkin panggilan daripada pasukan penyelamat untuk memastikan kamu selamat!” tegas agensi itu.

Sumber: The Guardian

Apa pendapat anda? Sila kongsikan di bahagian komen.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya. Anda Juga Boleh Membaca Artikel Menarik Di Bawah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *