Luna Maya

“Dia bantai saya satu bdan..” Murid pakai jaket dalam kelas rupanya selalu didera oleh..

Sungai Petani: Curiga seorang guru sebuah sekolah di sini terhadap murid Tahun Satu yang memakai jaket dalam kelas membongkar rahsia dia sebenarnya menjadi mangsa dera bapa sendiri.

Difahamkan, kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun itu memakai jaket untuk menyembunyikan kesan luka dan kecederaan pada badannya akibat dipukul.

“Setakat ini kita masih menjalankan siasatan lanjut untuk mengenal pasti punca kejadian sehingga membuatkan suspek sanggup memukul anaknya itu.

“Siasatan awal juga mendapati bapa mangsa mendakwa anaknya itu seorang yang hiperaktif namun kita masih menjalankan siasatan mengikut t mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001,” katanya.

Sungai Petani: Siasatan awal polis mendapati bapa kepada kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang dipercayai didera mengaku memukul anaknya sejak dua bulan lalu kerana mendakwa mangsa degil dan hiperaktif.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan berkata, suspek yang berusia 29 tahun memberitahu sepanjang tempoh itu dia kerap memukul mangsa dengan rotan, penyapu dan senduk plastik.

“Hasil siasatan dan pemeriksaan lanjut kita mendapati mangsa yang juga anak tunggal itu tinggal bersama bapa kandung dan ibu tiri sejak setahun lalu.

“Sebelum ini, mangsa dijaga neneknya yang tinggal di Tanjung Dawai sejak kecil dan dia juga baru berpindah sekolah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, suspek yang juga pekerja kilang itu kini direman enam hari bermula hari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-kanak 2001.

Zaidy berkata, rahsia mangsa yang didera itu terbongkar selepas guru kelas curiga melihat muka anak muridnya yang mempunyai kesan merah selain turut memakai jaket dalam kelas.

“Guru terbabit memaklumkan kepada guru penolong kanan yang kemudian membuat pemeriksaan sebelum terkejut apabila mendapati ada kesan calar di badan, lebam siku, luka telinga kiri dan bibir terkoyak dipercayai akibat dipukul.

“Mangsa dibawa guru penolong kanan berkenaan ke balai polis dan turut dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) sebelum dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut,” katanya.

Menurutnya, dalam laporan perubatan awal, doktor yang merawat mendapati terdapat kesan lebam baru dan lama di kepala, leher serta badan yang didakwa berpunca daripada penderaan.

Sumber Kosmo, HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *