Luna Maya

Lima negeri akan memasuki fasa kedua Pelan Pemulihan Negara berkuat kuasa Isnin ini

PETALING JAYA: Lima negeri – Kelantan, Pahang, Perak, Terengganu dan Perlis – telah memenuhi tiga petunjuk Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) dan akan beralih ke Tahap Dua pada 5 Julai, kata Majlis Keselamatan Negara (NSC).

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar) dan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz mengatakan bahawa kelima-lima negeri ini mendapat ganjaran kerana telah mengurangkan jumlah kes mereka, mempunyai kawalan yang lebih baik terhadap tempat tidur di wad ICU dan telah meningkat peratusan populasi yang divaksin sesuai dengan ambang yang ditetapkan di bawah NRP.

Ismail Sabri dan Tengku Zafrul mengumumkannya pada hari Sabtu (3 Julai) dalam sidang media bersama di Pejabat Perdana Menteri.

“Walaupun ada peningkatan kes, sebagian besar negara (berdasarkan data indikator) menunjukkan penurunan kes. Dari segi negeri, banyak yang memenuhi indikator dan ini (fasa peralihan) adalah garis besar yang lebih baik.

“Ini adalah ganjaran bagi negeri-negeri yang telah memenuhi ambang dan memberi insentif kepada negeri lain untuk melakukan yang lebih baik,” kata Tengku Zafrul.

Ismail Sabri, yang juga Menteri Pertahanan, mengatakan bahawa negeri-negeri yang berpindah ke Tahap Dua akan menyaksikan lebih banyak perniagaan dibenarkan dibuka.

“Kedai buku, kedai alat tulis, kedai komputer, pencucian kereta akan dibenarkan dibuka. Salon rambut dan tukang gunting rambut akan dibenarkan beroperasi dengan menyediakan perkhidmatan asas.

“Pergerakan antara daerah dan antara negeri masih tidak dibenarkan, kecuali untuk guru dan pelajar yang terlibat dalam peperiksaan penting.

“Pasangan jarak jauh boleh melintasi sempadan untuk keadaan darurat dan dengan izin polis bertulis.

“Pasar pagi dan petani dibenarkan untuk komoditi penting tertentu seperti makanan laut, sayur-sayuran, buah-buahan, daging dan bahan makanan dengan SOP yang ketat tetapi pasar hujung minggu dan pengunjung pasar masih tidak dibenarkan.

“Kapasiti pekerja untuk industri penting akan meningkat menjadi 80%.

“Sukan dan rekreasi untuk individu dan sukan tidak bersentuhan untuk tujuan kesihatan – seperti berjoging, bersenam, tai chi, papan luncur, memanah, berkuda, golf dan permotoran – yang dapat dilakukan dengan jarak fizikal akan dibolehkan,” kata Ismail Sabri.

Dia mengatakan lebih banyak perincian aktiviti apa yang dibenarkan dan tidak dibenarkan boleh diakses di laman web NSC.

Pada 15 Jun, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan NRP empat fasa – dengan Tahap Satu menjadi yang paling ketat.

Peralihan antara fasa diatur oleh tiga petunjuk ambang – jumlah kes harian, jumlah tempat tidur yang digunakan di unit rawatan rapi dan peratusan penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya.

Untuk membolehkan peralihan ke Tahap Dua, kes rata-rata kes harian Covid-19 di seluruh negara harus turun di bawah 4.000, sistem kesihatan awam harus berada di luar tahap kritikal, termasuk kadar penggunaan tempat tidur di unit rawatan intensif yang kembali ke tahap sederhana, dan 10% daripada populasi akan diberi vaksin sepenuhnya.

Untuk Tahap Tiga, peralihan hanya dapat dilakukan setelah jumlah jangkitan menurun di bawah 2,000 dan sistem penjagaan kesihatan berada pada tahap yang selesa dengan tempat tidur yang cukup tersedia di ICU.

Kira-kira 40% penduduk seharusnya menerima dua dos vaksin sebelum rancangan pemulihan bergerak ke fasa baru.

Peralihan ke fasa keempat dan terakhir rancangan dapat terjadi apabila jumlah kes baru turun ke bawah 500 dan sistem penjagaan kesihatan pada tahap yang aman dengan tempat tidur yang mencukupi di ICU.

Selain itu, 60% penduduk harus diberi vaksin sepenuhnya.

Bagaimanapun, Tengku Zafrul menjelaskan bahawa petunjuk ambang kini dikira berbanding populasi negeri-negeri.

Sebagai contoh, untuk memenuhi ambang pertama jumlah kes harian untuk beralih dari Fasa Satu ke Tahap Dua dari NRP, sebuah negeri perlu di bawah 4,000 kes didarab dengan jumlah penduduknya dan dibahagi dengan jumlah penduduk negara itu.

Sumber : thes tar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *