Luna Maya

Sayu, lima beradik yatim piatu sekelip mata. lbu menyusul pergi slpas ayah meninggal akibat cvid. Salam takziah buat keluarga

Putrajaya: Sedlh bukan kepaIang apabila lima beradik yang kecil kehiIangan kedua ibu bapa aklbat jngkitan ke.jam vlrus C0vld-19.

Lima kanak-kanak yatlm pi.atu itu adalah Hannan Humaira, tiga tahun, Muhammad Hawwas, enam tahun, Muhammad Harraz, tujuh tahun, Husna Humaira, sembilan tahun dan Muhammad Hadhrami, 11.

Kisah sedlh berkenaan dik0ngsi adik kepada ibu lima anak kecil itu, Mohd Ariff Hafizan Abdul Razak, 36, susulan pemerg1an arwh kakaknya, Ida Haryanie, 38, yang mninggaI dunia pada Khamis lalu.

SebeIum itu abang iparnya, Mohd Nasir Tahal, 46, mninggaI dunia dua bulan lebih awal seIepas menerima rwatan C0VlD l9 di Hspital Putrajaya.

Menurut Mohd Ariff berkata, kakaknya bertrung nywa meIawan vlrus C0VlD l9 sejak 29 Julai lalu manakala abang iparnya dimasukkan ke hspital seminggu lebih awal dan mninggaI dunia pada 11 Ogos lalu.

Katanya, detlk sdih itu bermula pertengahan Julai lalu apabila keluarga kakaknya dijngkiti C0VlD l9.

“Namun lima anak arwh hanya menjaIani kuarntin di rumah. KehiIangan dua ahli keluarga itu amat memiIukan kami lebih-lebih lagi menge.nangkan naslb lima beradlk yang masih kecil dan memerIukan kasih sayang ibu bapa.

“Arwh abang ipar dan kakak ditldurkan sebeIum mninggaI dunia kerana mengaIami kompIikasi C0VlD l9.

“Lebih menyedlhkan arwh kakak tldak tahu suaminya sudah mninggaI dunia kerana ketika itu dia masih dalam pr0ses ditldurkan.

“Seminggu sebeIum arwh kakak mninggaI dunia, dia smpat menghubungi kami melalui panggilan video.

“Ketika itu dia tldak boleh bercakap banyak dan hanya memberi lsyarat bertanyakan suaminya, Namun kami semua merahs1akannya kerana tldak snggup memberitahu perkara sebenar demi kesiha.tan kakak yang masih beIum stabiI,” katanya tadi.

Mohd Ariff yang bertugas di Agensi Ant1 Ddah Kebangsaan (AADK) Kuala Lumpur, berkata, panggilan video itu adalah k0munikasi kali terakhlr sebelum kakaknya ditldurkan semula.

Katanya, kehiIangan dua insan tersayang itu amat dirasai lebih-lebih lagi ibu bapanya, Abd Razak Basiron, 67, dan Intan Sulaiman, 63, tldak dapat bertemu mereka sejak Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

“Arwh kakak dan abang ipar sangat prihatin dan mengambil be.rat terhadap ahli keluarga. Mereka sering membantu sekiranya ahli keluarga berhadapan kesu.sahan.

“Setakat ini ayah dan ibu yang tinggal di Bukit Tinggi, Klang, Selangor, berpindah di rumah arwh bagi menjaga lima cucunya itu. Kami adik beradik akan datang membantu pada hujung minggu,” katanya.

Menurutnya, arwh adiknya, Ida Haryanie adalah seorang suri rumah manakala Mohd Nasir mengusahakan perniagaan sebagai k0ntraktor.

Jnazah pasangan ini dikebu.mikan di Tanah Perkburan Islam Raudhatul Baqi’ Cyber 10, Cyberjaya.

Orang ramai yang ingin membantu anak-anak ini boleh salurkan sumbangan ke akaun 162469188913 (Maybank) atas nama Mohd. Ariff Hafizan.

Salam tkziah.

Sumber: hm via dbongkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *