Luna Maya

“Hei Khairy Jamaluddin bod*h Iah kau” – Zul Yahya sekoIahkan KJ dan KKM, dulu bandingkan DjjaI dan Degree sekali netizen perasan sesuatu

Bekas pelakon Zul Yahya nekad memberhentikan anak-anaknya daripada sekolah demi memberikan pendidikan agama yang lebih mendalam sebagai bekal ke akhirat.

Jelas Zul, dia tidak menidakkan sistem persekolahan di Malaysia sebaliknya percaya pada ketentuan qada’ dan qadar serta rezeki Allah.

RAKAMAN VIDEO DI BAWAH SEKALI

Saya dan isteri berpakat ini jalan yg terbaik. Hari ini bukan zaman nak kejar anak dapat berapa A tapi ilmu akhirat yang masih lagi nipis.

Terdahulu, Zul berkongsi pandangannya untuk tidak meneruskan persekolahan anak-anaknya di Instagram dan Facebook hingga mencetuskan pelbagai keraguan dan provokasi.

“Kami ibu bapa berhentikan anak-anak kami dari sekolah bukan kerana tak ambil berat masa depan mereka tapi kami nak anak-anak kami lebih berjaya di akhirat kelak. Insya-Allah.

“Ilmu akhirat itu lebih penting dari segala-gala ilmu,” tulisnya hingga dituduh sebagai ekstrimis agama.

Mengambil contoh daripada dirinya sendiri yang tidak punyai sijil persekolahan, Zul menegaskan rezeki akan mencurah-curah sekiranya tidak putus usaha.

“Sijil pada anak-anak pun belum tentu berikan kehidupan. Saya pun SRP tak ada, menulis pun tak pandai tapi Allahuakbar, Allah bagi rezeki macam-macam bentuk.

“Yang penting usaha, kalau ada sijil tapi malas tak guna juga.

“Kita bukan nak tolak dunia, tapi dunia ini untuk jambatan ke akhirat. Harus ditekankan pendidikan agama betul-betul dalam kehidupan anak-anak,” katanya yang turut menganggap modul pembelajaran di sekolah ‘tunggang-terbalik’.

Dia juga memohon ulama dalam negara supaya bersuara perkara ini kepada Majlis Raja-Raja supaya umat Islam dalam menjalankan ibadah di masjid tanpa halangan.

Jelasnya lagi, dia sedih dengan keadaan semasa yang mana umat Islam semakin jauh dari rumah ALLAH, agama dan kejayaan.

“Kenapa nak halang umat Islam daripada mendapat kejayaan dan rahmat dari ALLAH, itu semua datang daripadanya dan bukan dari kerajaan.

“Umat menderita hari ini tetapi tiada satu agamawan yang bersuara tentang perkara ini dan masing-masing menyembah keduniaan, bertelagah tentang ilmu masing-masing, itu yang berlaku hari ini,” ujarnya.

Tonton Video: SILA KLIK SINI

Sumber Zul Yahya, Mstar, Majoriti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *