Luna Maya

Ustazah Gesa Boikot Drama Suamiku LeIaki Pendosa Kerana lsu ‘Gayy’, Ini Respon ShahruIezad – ‘Shut Down & Shut Up’

Demi tuntutan kerja dan sukakan cabaran, pelakon Gambit Saifullah, 36, nekad menerima watak lelaki homoseksual dalam drama Suami Lelaki Pendosa, yang ditayangkan di slot Samarinda TV3 baru-baru ini.

RAKAMAN VIDEO ADA DI BAWAH SEKALI

Menurut Gambit, antara penyebab dia sanggup dan berani menerima tawaran berlakon itu kerana mengetahui ‘pasangannya’ ialah Datuk Aaron Aziz kerana berdasarkan pengalaman bekerja bersama dan mengetahui keperibadian bapa kepada tiga cahaya mata itu.

“Perkara seperti ini patutnya diharamkan terus untuk dibuat drama atau filem. Boleh merosakkan pemikiran,” kata Roziana.

“Punyalah banyak cerita boleh buat, cerita homoseksual juga nak dinormalisasikan? Nak tiru Korea? Kerajaan buat apa? Biarkan saja cerita-cerita seperti ini diberi permit (Finas) untuk buat penggambaran?” soal Ibn Al Haitam.

“Dah terikut sangat sekarang ni banyak cerita kat Netflix mesti ada selit pasal LGBT. Semoga kita dilindungi Allah dari musibah,” kata Mohd Khair.

“Buatlah cerita lain, dah tak ada genre lain ke Malaysia ni nak buat? Melakonkan cerita umat terdahulu yang dilaknat. Ini bukan perkara normal, generasi sekarang mudah terikut,” kata Fawwaz.

Tayangan drama Suamiku Lelaki Pendosa di slot Samarinda TV3 semakin menarik perhatian ramai yang menontonnya. Para pelakonnya sebelum ini ada yang menjelaskan drama tersebut bukan hanya sekadar hiburan semata-mata, tetapi akan memberi pengajaran kepada yang berkenaan.

Bagaimanapun, pendakwah agama, Ustazah Asmak Husin berpandangan drama tersebut seperti menormalisasikan budaya LGBT dan perlu diboikot demi kebaikan semua golongan masyarakat.

“Saya faham sekiranya pengarah drama ini mengatakan tujuannya adalah untuk memaparkan realiti sebenar kehidupan masyarakat di sekeliling kita tau memberi kesedaran tentang isu ini, tetapi masalahnya sekarang scene bercinta antara gay yang menjadi tular dan mendapat banyak sambutan. ‘Defeat the purpose’,” jelasnya.

Ustazah Asma bersama kumpulannya terdahulu hadir pada sesi dialog bersama Timbalan Menteri Agama yang membincangkan peranan media dalam mengatasi masalah sosal yang semakin mengakar di negara ini.

Antara isu yang dibangkitkan adalah isu liwat yang kebanyakannya bermula dari sekolah dan asrama, sekali gus menimbulkan kebimbangan di kalangan ibu bapa. Bertambah teruk lagi apabila ada stesen televisyen yang menayangkan drama berunsur songsang yang dikhuatiri akan mencetuskan lagi ‘kebangkitan’ golongan berkenaan.

Menurut Ustazah Asmak, pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menegaskan negara ini tidak akan sesekali mengiktirafkan LGBT walaupun menerima tekanan dari pelbagai pihak. INi kerana budaya LGBT adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, prinsip agama dan budaya.

Justeru, adalah penting media dan pempengaruh (influencer) bersama-sama membantu memberi kesedaran mengenai normalisasi LGBT kepada pengikut masing-masing.

Namun berbeza pula dengan pendapat seorang pengarah terkenal iaitu Shahrulezad Mohameddin yang mendakwa ramai dalam kalangan rakyat Malaysia masih berfikiran jumud terhadap isu seperti ini. Malah apabila ada pihak cuba memberi pendedahan, pemahaman atau tujuan pendidikan mengenai isu LGBTQ, mereka pula dituduh dan dianggap jahat.

Jalan paling mudah bagi mereka ialah SHUT DOWN & SHUT UP! Lepas tu yang kelakar masih lagi tertanya tanya kenapa issue issue liwat dan homoseksual masih lagi berleluasa di asrama especially di tahfiz tahfiz. Tapi suruh belajar kasi faham kenapa fenomena ini berlaku tak nak. Terus shut down rapat rapat. Jangan sebut atau mention. Masuk neraka tingkat tujuh nanti.

Bukan itu sahaja, beliau turut berharap agar orang ramai bersikap lebih terbuka dalam memahami sesuatu masalah agar kita semua tahu punca dan cara mengawal masalah tersebut. Hal ini kerana golongan LGBTQ ini sebenarnya memang wujud dalam kalangan masyarakat.

Kadang-kadang abam tak faham kenapa masyarakat kita takut sangat nak berdepan dengan realiti hidup. Di kalangan orang orang alim masjid pun ada. Ustaz ustaz pondok tahfiz pun makin ramai. Apatah lagi dikalangan politician pemimpin bagai. This thing is real. Tanpa drama tu pun bukan bermakna budaya ni tak membarah. Tak semestinya apa yang kami paparkan di dalam media akan menjadi ikutan dan pengaruh buruk semata.

Dakwanya lagi, drama seperti ini bukan hanya drama semata-mata tetapi terdapat kandungan pengajaran serta pandangan yang boleh dijadikan iktibar buat para penonton. Tambah Shahrulezad, ada juga dalam kalangan anak-anak yang mengakses kandungan seperti ini di platform media sosial lain tanpa pemantauan ibu bapa.

Ustazah tahu tak content berupa tu berlambak lambak boleh diakses dengan mudah oleh anak anak tanpa pantauan? Even dalam FB yang ustazah gunakan untuk mendesak boikot ni pun macam macam cerita klip video pasal LGBTQ tu bersepah sepah setazah. Tinggal nak search aje. Tu tak nak boikot sekali ker?

Shahrulezad berpendapat ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting dalam mendidik anak-anak terutamanya mengambil peluang ini untuk mengajar anak-anak bagaimana cara untuk menangani isu seperti ini.

Anyway boleh tak kita jangan terlalu insecure sangat dengan iman dan underestimate akal kita dalam berfikir. Lagipun dalam dunia ni Allah bukan ciptakan hanya untuk dihuni oleh golongan alim alim beriman saja.

Untuk apa Allah ciptakan semua perbezaan tu kalau bukan untuk kita saling berpesan pesan serta mengingati tegur menegur sesama kita. Supaya kita belajar sesuatu dari apa yg berlaku. Tapi nak belajar apanya kalau semua benda dijadikan bahan untuk tuduhan menormalisasikan satu budaya.

Tonton Video : SILA KLIK DI SINI

Sumber TheReporter,  Ohbulan, Ustazah Asmak HusinShahrulezad Mohameddin

Leave a Reply

Your email address will not be published.