Luna Maya

Jmpa Duit Beratus Ribu DIm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Akhirnya Laki ini Ditahan Setelah Lapor kpd PoIis

Seorang lelaki menemukan wang  bernilai RM405,203 yang dijumpai di bawah sebuah peti ais lama yang dibeli atas talian (online).

RAKAMAN VIDEO ADA DI BAWAH SEKALI

Menurut laporan agensi MBC News, lelaki itu menjumpai kira-kira 2,200 keping wang kertas ketika sedang membersihkan peti ais tersebut.

Namun, dia lantas terus pergi ke balai polis untuk membuat laporan pada 6 Ogos lalu.

“Bagus tips. Bile perompak masuk rumah mungkin diorang pon tak expect duit dlm tu. Nak2 plak simpan dlm tupperware aiskrim letak kat freezer. Diorang ingt ikan temenung dlm tu.” – Razak

“Dh beli peti kn?? Maksudnye beli smua la..apa2 yg ada dalam tu..huhu..mcm bundle la…Bli ketul.pecah ketul jumpa duit.nk serah polis jugk ke duit tu?” – Salman

“Dia lebih kurg la akak yg jumpe makcik hilang duit rm1000 tu..sebab kesian dia share la duit rm1000 yg dia jmpe kt makcik tu…kongsi rezeki katanya” – Linda

Pembeli dan Penjual Ditahan Bantu Siasatan

Penjual dan penghantar peti ais itu turut ditahan untuk memberi memberi kenyataan bagi membantu siasatan.

Seorang pegawai polis, bercakap kepada MBC News, menyifatkan kes tersebut tidak masuk akal kerana melibatkan satu jumlah wang yang besar.

Undang-undang memberi hibah kepada penjumpa

Dalam pada itu, agensi portal Allkpop pula melaporkan bahawa Akta Hilang dan Jumpa negara itu mewajibkan wang itu diberikan kepada orang yang menemuinya sekiranya pemilik itu tidak muncul dalam tempoh enam bulan.

Walau bagaimanapun, pihak yang memperolehi mesti membayar 22 peratus cukai daripada jumlah wang berkenaan.

Sekiranya pemilik wang dapat dikesan, pihak yang menjumpainya akan diberi pampasan antara lima hingga 20 peratus.

Namun, sekiranya wang tersebut didakwa mempunyai kaitan dengan jenayah, wang tersebut akan diserahkan kepada dana negara.

Sumber: detikfinance, allkpop, Ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published.