Luna Maya

Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak

Pembayaran Fasa 1 bagi Bantuan Khas Covd-19 (BKC) akan dibuat secara berperingkat mulai 6 Sept, 2021 bagi penerima B40 dan 9 Sept, 2021 bagi penerima M40.

Itu kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata peruntukan itu melibatkan dana berjumlah RM3.1 bilion serta memanfaatkan 4.4 juta isi rumah, 1.1 juta warga emas yang bujang atau tiada pasangan dan 4.5 juta individu bujang.

“Secara keseluruhannya, inisiatif bantuan tunai ini dijangka memanfaatkan hampir 10 juta isi rumah dan individu warga emas serta bujang dengan peruntukan sebanyak RM4.6 bilion.

“Bayaran BKC ini dijadualkan pada September, November dan Disember 2021”

Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak Setelah Sekian Lama Menunggu, Akhirnya Kerajaan Akan Salurkan Bantuan Shg RM1300 Untuk Semua Rakyat Malaysia yg Layak

Katanya semasa membentangkan laporan Unit Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (LAKSANA) ke-66 menerusi laman Facebook beliau, di Kuala Lumpur, hari ini.

Tengku Zafrul juga memberitahu Program Jaringan Prihatin yang kini dilanjutkan sehingga 30 September telah ditambah baik dengan penambahan RM500 juta di bawah Pakej PEMERKASA menjadikan nilainya sebanyak RM2 bilion.

“Selain itu syarikat telekomunikasi juga akan menawarkan faedah tambahan terutamanya data tambahan percuma bernilai RM1.5 bilion.

Dan Ini menjadikan faedah keseluruhan Program Jaringan Prihatin berjumlah RM3.5 bilion,” katanya.

Menurutnya, semua warganegara Malaysia yang layak menerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) juga layak menyertai Program Jaringan Prihatin dan mendapat subsidi pelan data bulanan ataupun subsidi pembelian pakej peranti mudah alih.

“Setakat 20 Ogos, subsidi bernilai rm412.6 juta telahpun berjaya dimanfaatkan oleh 3.1 juta penerima BPR,” katanya.

Sementara itu, Tengku Zafrul berkata keyakinan dalam transformasi digital adalah berasaskan peningkatan fokus kerajaan untuk mengukuhkan dan meningkatkan rangkaian telekomunikasi asas.

Ini dengan adanya peruntukan khusus sebanyak RM9.4 bilion dalam Belanjawan 2021 yang merangkumi sektor pendidikan, pekerjaan dan transformasi digital.

Ini turut disokong oleh Rancangan Infrastruktur Digital Nasional Jalinan Digital Negara (JENDELA) yang juga memperuntukkan dana untuk meningkatkan kesalinghubungan digital di sekolah di seluruh negara.

Ia sebagai usaha menyokong peralihan pembelajaran dalam talian serta memberikan pengalaman jalur lebar yang lebih baik dan untuk mempersiapkan negara ke arah teknologi 5G, katanya.

“Selain itu terdapat juga rancangan di bawah Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia( MDEC) seperti penyediaan program latihan dan kemahiran semula untuk memudahkan peralihan tenaga kerja ke dalam industri ICT dan skim geran berkaitan pendigitalan.

“Langkah-langkah ini tidak hanya menyokong peningkatan hubungan digital tetapi juga mewujudkan masyarakat digital yang lebih inklusif memacu aktiviti perniagaan yang dapat meningkatkan peluang Malaysia untuk menjadi hub digital serantau di era revolusi perindustrian keempat,” kata Tengku Zafrul.

PM Ambil Cakna Kesusahan Rakyat, Ini Tarikh Kemasukkan BKC

Menurut Perdana Menteri, beliau mengambil maklum isu kelewatan bayaran Bantuan Khas COVD-19 (BKC) yang sepatutnya dilaksanakan pada bulan Ogos yang lalu.

Oleh itu, beliau telah mengarahkan Kementerian Kewangan menyegerakan pembayaran BKC. Hari ini (1 September 2021) dana berjumlah RM3.1 bilion telah disalurkan kepada institusi perbankan yang berkaitan.

Proses pengkreditan Fasa 1 akan bermula pada 6 September 2021 dan dijangka selesai pada 10 September 2021.

BKC akan memanfaatkan seramai 10 juta penerima yang terdiri daripada kategori miskin tegar, B40 dan M40 serta golongan bujang yang berkelayakan.

BKC merupakan sebahagian daripada inisiatif Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), selain bayaran tambahan kepada pakej rangsangan ekonomi.

Pada 28 Jun 2021, kerajaan telah mengumumkan Pakej PEMULIH sebagai antara inisiatif pemberian bantuan menyeluruh kepada rakyat dalam mengharungi kesan akibat pandemik COVD-19.

Pembayaran seterusnya akan dilaksanakan mengikut jadual yang telah ditetapkan.

Beliau sentiasa peka terhadap keluh-kesah rakyat dan berharap pembayaran BKC ini sedikit sebanyak mampu meringankan beban rakyat yang terkesan akibat COVD-19.

Kerajaan terus komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia, terutamanya kumpulan sasar.

– Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *