Luna Maya

Didakwa atas tuduhan mmbnuh 3 ekor Siput Babii, lelaki ini dipenjara 3 tahun dan denda RM100k

Seorang lelaki di Hong Kong telah ditahan pihak polis pada Isnin atas tuduhan berlaku kejam terhadap haiwan selepas dia dilihat membunuh siput di sebuah air pancut di Tsim Sha Tsui, lapor portal Coconuts.

Polis menerima laporan pada 4 Ogos yang mendakwa bahawa seorang lelaki sedang menuangkan taburan garam ke atas haiwan itu di sebuah air pancut di luar East Ocean Center.

Didakwa atas tuduhan mmbnuh 3 ekor Siput Baabbi, lelaki ini dipenjara 3 tahun dan denda RM100k

Menurut portal South China Morning Post (SCMP), dia telah mengabaikan orang ramai yang menyuruhnya untuk menghentikan perbuatannya itu dengan menyatakan bahawa siput ini adalah ancaman kepada keseimbangan ekosistem alam semulajadi.

Menabur garam pada siput boleh membunuh haiwan tersebut kerana mineral itu akan menyerap kelembapan melalui proses osmosis.

Ianya adalah salah satu teknik berkebun yang terkenal untuk mengawal populasi siput babi ini, namun ianya dilihat sebagai kejam kerana akan menyebabkan kesakitan yang melampau terhadap haiwan terbabit.

Susulan daripada itu, polis dilaporkan telah menahan lelaki berusia 26 tahun yang merupakan seorang pelajar doktor falsafah jurusan sains komputer di Tsim Sha Tsui pada Isnin malam.

Pihak polis telah membawa suspek ke rumahnya dan merampas pakaian yang dipakainya semasa melakukan jenayah tersebut.

Berdasarkan siasatan dari pihak polis, suspek akan didakwa dengan tuduhan membunuh tiga ekor siput dengan taburan garam.

Memang babi betul ye siput babi ni

Mesti family siput tu buat report

Nasib kat Hong Kong..kalau kat sini

Sat aku nak kumpul semua seput kat belakang rumah

Lelaki itu dilaporkan akan berhadapan dengan hukuman denda sebanyak HK$200,000 (RM109,012) dan tiga tahun penjara jika didapati bersalah di bawah kesalahan penganiayaan ke atas haiwan.

Sumber : siakapkeli.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *