Luna Maya

Arwah Benjy Khatam Al Quran, Banyak Habiskan Masa Buat Amal Ibadah Dalam Penjara

KUALA LUMPUR: Pelakon dan pengarah, Ellie Suriaty Omar sed1h tidak dapat menghulur lebih bntuan kepada Allahyrham Benjy bagi mengubati peny4kit asma kr0nik yang dihidapi.

Ellie berkata, dia amat bersdih atas pemerg1an teman baiknya itu, namun reda Allah lebih menyayanginya.

Arwh Benjy beritahu saya keadaannya b4tuk hingga keluar d4rah. Jadi, saya mengirimkan sedikit bntuan kewangan setiap bulan, cuma saya tidak dapat membantu sejak kebelakangan ini.

“Ini kerana saya tidak mempunyai banyak ‘job’ sejak pndemik C0VlD-19 menuIar, tahun lalu.

“Saya sdih, apatah lagi, memikirkannya arwh akan disem4di di Medan, Indonesia sekiranya mninggaI dunia. Mendengar berita pemerg1annya membuatkan hati saya rmuk.

“Arwh menghubungi saya, minta ampun dan minta halaIkan segala-galanya, minggu lalu. Saya tidak sangka itu petanda arwh akan pergi,” katanya.

Allahyrham Benjy atau nama sebenarnya, Khaeryll Benjamin Ibrahim, 43, menghmbuskan nfas terakhir ak1bat ser4ngan asma di H0spital Royal Prima, Medan, jam 11 pagi tadi.

Aktor yang pernah diangkat sebagai PeIakon Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin TV3 pada 2002 itu kini sedang menjalani hkuman selama 11 tahun, tiga bulan di Pnjara Tanjung Gusta atas kesaIahan memiliki d4dah sejak 2017.

Benjy Khatam Al Quran, Habiskan Masa Buat Amal Ibadah

Ellie berkata, dia sudah berjanji dengan arwh. Jika dibebaskan, dia akan menjemputnya di Medan untuk dibawa pulang ke Malaysia.

“Arwh seperti adik saya. Bagaimana saya menyayangi arwh ibunya, begitu juga sayang saya pada arwh. Arwh ibunya banyak membantu membentuk saya dalam menghidupkan karakter lakonan.

Benjy Khatam Al Quran, Habiskan Masa Buat Amal Ibadah

“Besar harapan saya melihat arwh memulakan kehidupan baharu apabila dibebaskan. Saya juga mahu arwh membuat kemunculan semula dalam industri lak0nan, namun, hasrat saya tidak kesampaian,” katanya.

Pelakon filem Soalnya Siapa dan Penanggal itu berkata, arwh juga menganggapnya seperti pengganti arwh ibunya.

“Ketika ramai rakan menjauhkan diri, saya tetap bersamanya. Arwh jenis setia dalam perhubungan dan persahabatan. Saya tidak mahu menilai kesiIapan silamnya, tetapi saya tahu, arwh sangat bijak dan berbakat,” katanya.

K0ngsi Ellie, arwah selalu menghubunginya, berkongsi luahan dan menyatakan kerinduan kepada keluarga.

“Arwh menghubungi saya jika mahu meminta bntuan membiayai perub4tan di h0spital, memandangkan kos sangat tinggi jika membabitkan bnduan dari luar negara.

“Jujurnya, peny4kit asma arwh memang truk. Sebelum ini, arwh mahu membeli ‘inhaler’ untuk peny4kitnya, jadi saya membantunya.

“Saya menasihatinya menjaga diri agar tidak terkena jngkitan C0VlD-19. Selain itu, kami merancang membuat kelas lakonan apabila arwh bebas nanti. Saya mahu mengembalikan keyakinannya meneruskan kehidupan dan lakonan,” katanya.

Katanya, dia juga sentiasa memberikan kata semangat untuk terus bersabar memandangkan arwh masih ada tempoh tujuh tahun lagi.

“Memang bunyinya agak lama, tetapi saya selalu katakan, ini adalah masanya untuk buat amal ibadah.

“Alhamdulillah, arwh banyak berubah dan menghabiskan masa mendekatkan diri dengan Allah SWT. Arwh beritahu sudah khatam al-Quran, bersolat, berpuasa dan sebagainya,” katanya.

Benjy Khatam Al Quran, Habiskan Masa Buat Amal Ibadah

Ellie mengharapkan, orang ramai dapat mendoakan kesejahteraan arwh Benjy dan segala urusan pengbumian di Medan berjalan dengan lancar..

Kali terakhir Ellie dan arwh Benjy bekerjasama menerusi telefilem Noda Setitik Ar4k siaran Astro Ria pada 2015..

Sumber: BH Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *