Luna Maya

“Artis pun ada hak kritik ahli politik” – Rody tak menyesal tegur Syed Saddiq kutip duit bayar ikat jamin

MENERIMA kecaman netizen selepas meluahkan pendapat mengenai kutipan sumbangan oleh Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berhubung wang ikat jamin, pemain gitar kumpulan Kristal, Rody menegaskan dia juga berhak bersuara di atas tiket sebagai rakyat biasa.

Menurut Rody atau nama sebenarnya, Mohd Rodi Baharudin, 34, dia terpanggil untuk mengutarakan pendapat berikutan menganggap apa yang dilakukan Ahli Parlimen Muar itu sebagai tidak masuk akal.

“Artis pun ada hak untuk bersuara, kami orang biasa juga… Saya terkejut dalam keadaan semua rakyat sedang tertekan stres kehilangan kerja dan pendapatan disebabkan Covid-19, tiba-tiba ada wakil rakyat minta sumbangan pada orang ramai.

“Pada pendapat saya, ini dunia politik… macam-macam drama yg kita nampak sekarang.

“Moga wakil rakyat yang kita undi, betul-betul membantu rakyat… jangan time nak mengundi sahaja tabur janji-janji indah,” katanya kepada mStar.

Terdahulu, Rody menerusi Instagram meluahkan rasa kesal dengan tindakan Syed Saddiq dan memaklumkan sebagai rakyat dia juga turut berdepan pelbagai tekanan.

“Rakyat lagi tertekan woi. Sudah-sudahlah. Kalian rasa kalau jumpa ‘face to face’ (bertentang mata), kita minta RM100 mereka (ahli politik) bagi atau tidak,” tulisnya.

Bapa kepada dua cahaya mata ini berkata dia tidak kisah dikecam kerana turut mewakili suara kebanyakan rakyat yang terkesan pada ketika ini.

Saya terkejut dalam keadaan semua rakyat sedang tertekan stres kehilangan kerja dan pendapatan disebabkan Covid-19, tiba-tiba ada wakil rakyat minta sumbangan pada orang ramai.

“Kalau orang biasa yang komen belum tentu media nak naikkan benda ini kan… disebabkan saya ni artis tapi saya okay sahaja.

“Kiranya saya mewakili suara rakyat dan saya tidak kisah orang nak kecam ke apa… pendapat setiap orang berbeza-beza.

“Alhamdulillah, kebanyakan komen yang positif saya dapat daripada yang mengecam saya,” ujarnya.

Menerusi laporan mStar sebelum ini, bekas Menteri Belia dan Sukan itu memohon sumbangan ramai untuk membantunya melunaskan wang ikat jamin berjumlah RM330,000 sebagaimana diperintahkan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Khamis.

Syed Saddiq dibicarakan atas tuduhan pecah amanah melibatkan wang berjumlah RM1 juta daripada dana milik Parti Pribumi Bersatu.

Ahli Parlimen berusia 29 tahun itu mengaku tidak bersalah atas pertuduhan pecah amanah setelah pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi.

Menurut kertas pertuduhan, Syed Saddiq sebagai ketua pemuda parti itu diberi kepercayaan dana sayap pemuda parti Armada Malaysia dan didakwa pecah amanah yang mana dia dikatakan melakukan pengeluaran wang sebanyak RM1 juta melalui cek tanpa persetujuan kepimpinan tertinggi Parti Pribumi Bersatu.

Sumber Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *