Luna Maya

Tidak mahu terus terpaIit, akhirnya wakil kedai yang tular gara2 harga siakap tak masuk akaI tampil buat penjelasan..

Dengan pembukaan geIembung pelanc0ngan dan kebenaran rntas negeri, nmpaknya ramai yang tak mahu Ipaskan pIuang meIncong dan berjalan-jalan bersama kIuarga.

Antara tempat yang menjadi tmpuan para peIancong ialah Langkawi.Memang tak dinafikan ada bnyak tmpat menarik di sini.

Hari ini tuIar di mdlaa s0siaI tentang klsah harga ikan slakap di pusat peIncongan Langkawi mengnakan caj lebih RM1000 untuk seekor lkan siakap!

Malah, bukan seorang sahaja, beberapa orang didpati mengakui prnah terkeca caj sedemlkian.

Ikuti perkongsian penuh di bawah

“Setelah 24 tahun tidak menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi, akhirnya saya tiba juga pada Selasa, 2 November 2021. Saya dan keluarga serta beberapa orang lagi shabat yang juga bersama-sama keluarga masing-masing datang untuk rtreat salah sebuah syarikat kami.”

”Semalam kami berpIuang untuk mengisi masa kami di puIau ini dengan aktiviti menaiki bot mengeliIingi beberapa pulau dan tempat menarik. Aktiviti ini jika tidak saIah saya dikenali sebagai Mangrove Tour Langkawi. Saya dan Ustaz Syed bersama kIuarga kami menaiki satu bot manakala Dr Azrul Azlan dan Ustaz Muiz bersama keluarga mereka menaiki satu bot. Untuk aktlviti Mangrove Tour yang lebih kurang 4-5 jam kami hanya perlu membayar RM 300 untuk sebuah bot.”

”Bagi saya yang kali pertama kali mengikuti aktiviti ini, ianya satu pengaIaman yang menyeronokkan dan dengan harga RM 300.00 untuk sebuah bot yang boleh memuatkan 7 dewasa dan 3 knak-knak kecil ianya satu aktiviti yang berbaI0i.”

“Apabila sudah 2/3 tour, kami dibawa untuk makan tengah hari di sebuah restoran di salah satu checkpoint yang ada. Seperti kebiasaan, kami order menu yang biasa ditempah jika mkan di mana-mana kedai seafood ataupun tomyam. Secara kebiasaannya untuk 7 orang dwasa makan dua ekor siakap sudah memadai bahkan mungkin akan terlebih sedikit. Maka kami pun tempah dua ekor siakap dan sebut untuk 7 orang makan bersama dengan menu-menu yang lain.”

Tidak mahu terus terpaIit, akhirnya wakil kedai yang tular gara2 harga siakap tak masuk akal tampil buat penjelasan..

”Kemudian, datang seorang pekerja memaklumkan pada kami untuk double confirm ikan yang kami tempah. Kami bertnya kembali besar manakah ikan itu, selepas ditnjuk saiz ikan tersebut dengan tngannya kami bersetuju untuk ambil seekor sahaja. Sizenya pula ialah saiz yang besar sedikit daripada kebiasaan ikan siakap yang kita biasa makan.”

“Apabila sampai menu-menu yang sudah ditempah, kami terkejut seekor ikan siakap tadi dapat diisi di dalam pinggan besar (pinggan biasa letak ikan) sebanyak 5 pinggan. Kami pun cakap ini untuk bukan untuk 7 orang makan tetapi 30 orang makan. Pada masa itu saya sudah menjangka bahawa harga mungkin akan mahal. Saya membyangkan mungkin harganya lebih kurang RM 700.00 – RM 800.00.”

Tidak mahu terus terpaIit, akhirnya wakil kedai yang tular gara2 harga siakap tak masuk akal tampil buat penjelasan..

“Ikan yang sampai separuhnya kami suruh bungkus siap-siap. Itupun setelah kami habis mkan masih banyak berbaki. Selesai makan saya menuju ke kaunter untuk membuat pembyaran. Terkjut saya melihat bill yang diberi tertera nilai RM 1852.50.”

”Nak bayar menggunakan cash tidak ada sebanyak itu. Ikutkan hati mahu sahaja saya bayar menggunakan kredit kad. Tapi dia maklumkan ada cas sebanyak 5%! Saya katakan ikutkan salah dan tidak boleh cas pada peInggan. Ini perturan yang disebutkan oleh BNM.”

“Saya cuba bayar gunakan debit card. Masalahnya duit di dalam current akaun. Saya perlu login ke dalam Maybank dan plndahkan ke saving akaun. Line pula sangat slow. Maka tiada option yang lain melainkan membayar menggunakan kredit kad. Bayangkan berapa cas yang dia ambil jika 5% daripada hampir RM 2000.00.”

Tidak mahu terus terpaIit, akhirnya wakil kedai yang tular gara2 harga siakap tak masuk akal tampil buat penjelasan..

“Selesai pembayaran saya tgur dan naslhat, jangan meniaga macam ini. Ikan tu jngan bagi sampai 7KG sedangkan untuk 7 orang makan dan beberapa lagi naslhat dan tguran saya sampaikan.”

“Selepas itu saya lihat peInggan dibelakang saya pun seolah-olah psrah. Dia makan berdua dan bill yang dikenakan sebanyak RM 755.00.”

”Kemudian saya tanya pula pada Dr Azrul berapa mereka byar untuk makan tadi. Dr Azrul maklumkan yang beliau pun dicas sebanyak RM 800 lebih.”

“Kepada semua yang hadir dan bakal hati maka berhati-hatilah. Kepada para peniaga maka beringatlah di akhlrat nanti akan ditanya tentang duit kita bagaimana kita dapatkan dan bagaimana dibelanjakan.”

Tidak mahu terus terpaIit, akhirnya wakil kedai yang tular gara2 harga siakap tak masuk akal tampil buat penjelasan.. Tidak mahu terus terpaIit, akhirnya wakil kedai yang tular gara2 harga siakap tak masuk akal tampil buat penjelasan.. Tidak mahu terus terpaIit, akhirnya wakil kedai yang tular gara2 harga siakap tak masuk akal tampil buat penjelasan..

WAKIL KEDAI TAMPIL MEMBERI PENJELASAN

Assalamualaikm Sy wakil dari restaurants yg viral berkenaan dengan SIAKAP HIDUP 7.48kg, Disini Sy dengan rendah diri cuba menerangkan apa yang berlaku pada hari kejadian , berkenaan dgn size ikan ,saya sendiri sudah menerangkan kepada pihak customer berkenaan dgn size ikan yg besar disebabkan ikan tersebut merupakan ikan show di sangkaq ikan kami dan selalunya kami tidak jual ikan ni dan Sy juga telah rekemen supaya beliau dan ahli keluarga supaya ambil ikan yang lain didalam petak yang untuk order makan(ikan merah Dan kerapu), size ikan di dalam lebih kecil size lebih kurang 1.00kg-1.5kg shaja tetapi pihak customer masih lg insist untuk ambil ikan siakap show walaupun telah di beritahu ikan tersebut bersize mega, dan apabila pihak kami telah tangkap ikan siakap tersebut menggunakkan Tali pancing Dan panggil beliau supaya melihat size ikan semasa beliau di meja makan tetapi beliau menolak untuk melihat size ikan dan beritahu kami proceed dgn ordernya.

Berkenaan dgn anggaran size yg ditunjukkan Oleh pihak kami yg di katakan memanipulasi size ikan pihak kami telah menganggarkan ikan tersebut Dan menunjukkan anggaran size ikan mmg besar Dan disebabkan itu beliau mengambil seekor ikan sahaja. Tetapi beliau Masih lg proceed untuk order. Dan ada yg mention berkenaan telur dadar yg mahal sebenarnya satu plate ada 3-4 biji dlm satu plate, Dan telur itu bersize besar Dan Sy rasa harga berkenaan normal disebabkan perniagaan kami di floating restaurants mengambil kira kos yg perlu di keluarkan

Point kedua berkenaan dgn cad credit 5% pihak kami tidak caj apa2 pn di dalam pembayaran beliau , bil yg di tunjukkan cuma satu bill sahaja. Bil pertama berjumlah Rm1759.50 Dan bil kedua berjumlah Rm93.00 total untuk 2 bil tersebut rm1852.50.

Dan berkenaan orang belakang yang dikatakan “pasrah” dgn bill juga tu juga order lobster(950g) hampir 1 kg, ketam, ikan kerapu harimau.

Dan bekenaan dengan harga yang mengatakan harga ikan tidak munasabah, kami menjual ikan hidup dan semua yg dijual di restaurant adalah live seafood. Ikan di darat dijual mungkin rm9/100gram tetapi kami menjual rm16/100gram disebabkan ikan hidup.

Byk yg dalam Komen mention pejabat zakat lhdn apa semua jgn risau semua kami pembayar zakat Dan cukai sebagai warganegara malaysia.

Sumber : Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *