Luna Maya

Akhirnya Pemilik Rumah Bonda Telah Ditahan Polis

KUALA LUMPUR – Pemilik Rumah Bonda ditahan polis semalam bagi membantu siasatan kes mendatangkan kecederaan dan ugutan jenayah.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Jenayah Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11), Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Asisten Komisioner Siti Kamsiah Hassan ketika dihubungi Harian Metro berkata, wanita berusia 29 tahun itu ditahan 10.30 pagi semalam.

Katanya, dia ditahan selepas diminta hadir ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur bagi memberi keterangan susulan beberapa laporan polis yang dibuat terhadapnya.

“Kertas siasatan baharu telah dibuka dan siasatan dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja mendatangkan kecederaan dan Seksyen 506, Kanun Keseksaan iaitu melakukan ugutan jenayah,” katanya.

Menurutnya, polis mengemukakan permohonan reman ke atas wanita itu pagi ini di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur.

“Masyarakat perlu memahami, kita perlu ambil kira banyak aspek perundangan ketika jalankan siasatan, termasuk hak undang-undang serta keselamatan semua pihak yang terlibat termasuk situasi semasa.

“Sehubungan itu, kita minta masyarakat untuk terus beri keyakinan kepada pasukan penyiasat PDRM untuk melaksanakan tugas mereka,” katanya.

Akhirnya Pemilik Rumah Bonda Telah Ditahan Polis

Media sebelum ini melaporkan remaja Sindrom Down berusia 13 tahun dikenali dengan nama Bella dipercayai didera di sebuah pusat kebajikan milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di ibu kota.

Rumah kebajikan terletak di Jalan Kukuban di Taman Setapak di sini turut dikenakan sita melalui perintah mahkamah yang dikeluarkan pada 5 Julai lalu.

Lanjutan itu Pelindung Unit Kanak-Kanak, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut mengambil tindakan terhadap enam kanak-kanak dengan mengeluarkan mereka daripada rumah kebajikan itu.

Rumah kebajikan ini juga didapati beroperasi secara haram sejak 2019 dan tidak berdaftar dengan JKM

Kisah menyayat hati itu mendapat perhatian seluruh rakyat Malaysia yang rata-ratanya bersimpati dengan nasib Bella dan mewujudkan tanda pagar #justiceforBella di media sosial.

Bella kini ditempatkan di Taman Sinar Harapan Tuanku Ampuan Najihah, Seremban, Negeri Sembilan.

Terdahulu, trending kisah Bella di media sosial.

Seorang remaja orang kelainan upaya (0KU) Sndrom D0wn yang dikenali dengan nama Bella dipercayai didêra di sebuah pusat kebajikan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di ibu kota.

Seorang wanita dikenali sebagai Mona Din menerusi beberapa hantaran di laman Facebook.

Dia mendakwa seorang remaja dôwn syndrme telah menjadi mngsa penderãan sebuah pusat penjagaan non-governmental organization (NGO).

Ujar wanita tersebut, remaja istimewa dikenali sebagai Bella berusia 13 tahun dipercayai didêra oleh pengasuh yang berada di situ.

Bahkan, menerusi foto-foto yang dikongsi dapat dilihat luka-luka yang terdapat pada tubuh badannya.

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Apa yang lebih mengejutkan, apabila wanita ini mendakwa penasihat rumah penjagaan tersebut merupakan seorang aktivis terkenal yang disegani masyarakat.

Paling mngejutkan, rumah Penjagaan Bonda itu agak famous, kerana sering dipublisitikan oleh seorang aktivis masyarakat yang popular dalam hal kebajikan kanak-kanak.

Susulan daripada itu, wanita ini nekad dan mengambil keputusan untuk menghantar pesanan menerusi aplikasi WhatsApp.

Dan meminta penjelasan daripada tuan empunya badan berhubung apa yang telah terjadi.

Ujar aktivis itu, dia meminta supaya remaja ini dibawa ke hospital setelah mendapat laporan berhubung kes penderãan itu.

Berbicara lebih lanjut, aktivis ini mengaku dia agak terkilan dengan apa yang telah terjadi kepada remaja ini.

Dimaklumkan remaja itu sebenarnya ditempatkan berasingan di rumah pengasas pusat perlindungan itu.

“Mohon maaf jawapan saya panjang tapi saya tak tulis pada mana mana platfom pun mengenai kes ini.

Ini kerana pada waktu kejadian, tahap kesihatan penghuni yang saya utamakan dan Bella sudah berada di hospital dengan pelapor.

Apa yang sebenarnya berlaku? Saya pun tak tahu dan harap siasatan berjalan lancar.

Penderãan? penganiãyaan? pengabaian? kemalangan?

Semuanya kesan berbeza dan beri ruang siasatan. Tapi yang buatkan saya lega, Bella masuk ikut sistem dan prosesnya lancar.”

Ujar aktivis itu lagi, pihak polis sedang menyiasat apa yang sedang berlaku dan tindakan susulan akan diambil selepas ini.

Pada masa yang sama, wanita ini turut mendakwa terdapat dua kes seumpama itu yang pernah terjadi di tempat yang sama.

Bagaimanapun, aktivis tersebut menjelaskan dia pernah mendengar kes itu namun, belum diteliti olehnya.

Kisah menyayat hati ini telah mendapat perhatian daripada seluruh rakyat Malaysia.

Mereka g rata-ratanya bersimpati dengan nasib yang menimpa remaja malang ini.

Begitu juga dengan seorang pelakon iaitu Fizo Omar yang turut mengharapkan keadilan buat adik Bella.

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Berdasarkan video yang dikongsikan oleh Fizo di akaun Instagram miliknya memaparkan adik Bella didakwa berada di sebuah pusat kebajikan.

Keadaan dia sangat menyayat hati dimana seluruh tubuh badannya termasuk tangan, dada, leher dan paha luka dipercayai akibat melecvr.

“Duduk dengan bonda hari tu. Bonda belum pergi lagi, dia duduk dengan bonda.”

Wanita tersebut bertanya mengapa tubuh badan adik Bella semakin kurus, salah seorang daripada individu yang berada di situ menjawab hal itu berlaku kerana Bella kurang makan.

Dia sekali lagi bertanya apa sebenarnya yang terjadi tetapi individu berkenaan hanya memaklumkan dia tidak tahu apa-apa berkaitan perkara tersebut.

“Rasanya gadvh. Dia buat apa entah dekat dapur, dia main dekat dapur.”

“Haah, dia main seorang diri.”

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Tidak terhenti di situ, wanita ini kemudian mempersoalkan tindakan mereka yg tidak membawa adik Bella klinik mahupun hospital untuk mendapatkan rawatan meskipun lukanya sudah teruk.

Jelas individu terbabit, dia tidak pasti bila kali terakhir Bonda membawa Bella ke klinik.

Menurutnya lagi, mereka hanya menyapu krim dan memberi makan ubat sahaja.

“Ni apa benda ni. Apa yang korang buat dekat anak aku ni. Kesan penuh terlalu banyak.

Apa yang korang buat ni. Korang ni ada otak, hati perasaan ke tidak ni. Korang ni manusia ke syetan?”

Menurut sumber, Bella yang berusia 13 tahun ini sudah mendiami pusat kebajikan itu sejak setahun yang lalu.

Sementara itu, Fizo Omar menerusi kapsyen di Instagram memaklumkan, kes pênderãan terhadap Bella dikatakan sudah dilaporkan sejak 24 Jun yang lalu.

Dan kini pihak polis sedang menjalankan siasatan lanjut. Dalam pada itu, dia berharap agar pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya terhadap si pelaku.

“So harap semua rakyat Malaysia berdoa dan memberi sokongan sepenuhnya atas usaha PDRM selesaikan kes ini.

Solidariti utk adik Bella ni, anak istimewa yang ditemui dalam keadaan menyayat hati dan terbiar akibat Cvid-19.”

Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Kelayakkan

Berhubung kes penderaan seorang remaja Sindrom Down, pusat kebajikan Rumah Bonda telah dilucutkan hak penjagaan ke atas enam kanak-kanak termasuk mangsa yang dikenali sebagai Bella.

Menurut laporan Harian Metro, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kuala Lumpur, Che Samsuzuki Che Noh berkata, semua kanak-kanak itu kini diletakkan di bawah pusat kebajikan kendalian JKM.

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

“Pelindung Unit Kanak-Kanak sudah mengambil tindakan terhadap enam kanak-kanak dengan mengeluarkan mereka daripada rumah kebajikan kendalian wanita bujang berusia 28 tahun itu,” katanya.

Berdasarkan siasatan, hanya remaja yang berusia 13 tahun mempunyai kesan dera, manakala lima kanak-kanak lain tiada sebarang tanda.

Che Samsuzuki berkata, wanita tersebut mendakwa bahawa Bella sukar mendengar kata dan degil ketika membuat pengakuan kepada JKM.

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

“Dia mendakwa Bella kerap mengacau adik yang lain dan kesan parut pada tangan kanak-kanak itu akibat tumpahan air panas..

“…selain Bella didakwa akan mengopek keruping luka dan menyebabkan ia sukar sembuh,” ujarnya.

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Tambah beliau, Rumah Bonda milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) disita hari ini selepas menjalankan beroperasi secara haram sejak 2019 selain tidak berdaftar dengan JKM..

Selain itu, pihaknya juga akan menguruskan penempatan 19 wanita mengandung berusia 18 hingga 33 tahun yang menjadi penghuni di situ.

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

TuIar Video Adik Bella, Ada di Bawah Sekali

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Langsung Takde Perasaan

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Wajib Dikenakan Tindakkan Sewajarnya

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Apa beza dia dengan lsraêI

Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua Susulan Rumah Bonda Disita dan Dilucutkan Hak, Tindakkan Pemilik Pusat Ini Mengejutkan Semua

Sehingga kini, kisah Bella menjadi perhatian warganet selepas beberapa siri pendedahan yang luluh hati melihat keadaan fizikalnya akibat didera sehingga mewujudkan tanda pagar #justiceforBella demi keadilan sewajarnya untuk remaja berkenaan.

Sumber: Harian Metro (Suraya Roslan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *